Borrell: EU i Zapadni Balkan dijele zajedničku odgovornost za budućnost

Ulaganje u osnaživanje naroda Zapadnog Balkana znači ulaganje u jaču Evropu, rekao je šef diplomatije Evropske unije.

Josep Borrell najavio novi samit EU – Zapadni Balkan (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozvao je zemlje Zapadnog Balkana da zajedno sa EU rade na borbi protiv dezinformacija kroz podizanje svijesti građana i jačanje otpornosti demokratija.

”Građani Zapadnog Balkana već sada su svjesniji i otporniji na dezinformacije. Medijska pismenost pomaže i odlučni smo da nastavimo da doprinosimo ovom poslu u regiji”, poručio je Borrell .

U drugom izdanju konferencije ”EU i Zapadni Balkan – medijska pismenost” Borrell je naglasio da provjera činjenica, nezavisni i profesionalni mediji i građani u regiji neumorno rade na suzbijanju dezinformacija, piše Tanjug.

Nastavak saradnje Balkana i EU

Naglasio je da će EU nastaviti da finansira i promoviše obrazovanje i podizanje svijesti o ovom pitanju i zaključuje da “ulaganje u osnaživanje naroda Zapadnog Balkana znači ulaganje u jaču Evropu”.

Šef diplomatije EU je najavio da će za deset dana biti održan samit EU – Zapadni Balkan što je ocijenio kao najvažniji događaj na visokom nivou u odnosima dvije strane.

”Zapadni Balkan je u srcu Evrope i mi dijelimo odgovornost za izgradnju mirne, prosperitetne i ujedinjene Evrope. Također dijelimo odgovornost za komunikaciju o tome”, zaključio je Borrell.

Izvor: Agencije