Borbeni avioni ponovo nad Jarinjem, Albanija poziva na povlačenje srpske vojske

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodnog prebacivanja tenkova Vojske Srbije u blizini prijelaza.

Situaciju na sjeveru Kosova sinoć je razmatralo i Vijeće za sigurnost Kosova (Anadolija)

Avioni Vojske Srbije (VS) i danas su nadlijetali područje oko Jarinja, prijelaza sa Kosovom.

Kako je prenijela Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS), dva aviona Orao prelijetela su područje na kojem su raspoređene kosovske specijalne snage, ali i veliki broj Srba sa sjevera Kosova koji blokiraju lokalni put zbog odluke Kosova o zamjeni srpskih registarskih tablica.

Prethodno je i helikopter KFOR-a nadlijetao područje oko Jarinja, a jučer su to područje nadlijetali i helikopteri VS-a.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodnog prebacivanja tenkova Vojske Srbije u blizini prijelaza.

Blizu prijelaza Jarinje i Brnjak, koji su blokirani sedam dana, došao je i ambasador Rusije, koji je u pratnji ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića obišao garnizon srbijanske vojske u Raškoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim nije prekršila Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

Beta javlja da je Stoltenberg izjavio da je od vitalnog značaja da Srbija i Kosovo pokažu suzdržanost i vrate se dijalogu.

Dodao je i da će NATO obezbijediti sigurno okruženje i slobodu kretanja svima.

‘CIlj destabilizacija Kosova’

Prijelazi su blokirani zbog negodovanja Srba sa sjevera zbog zabrane korištenja registarskih tablica sa oznakama Srbije, te raspoređivanja specijalnih kosovskih policijskih snaga na sjeveru.

I tokom jučerašnjeg dana avioni Vojske Srbije nadlijetali su zračni prostor kod Jarinja.

U međuvremenu, Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene u blizini prijelaza sa Kosovom.

U saopštenju MEFA navodi se da Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, “blizu granice sa Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, “zračnog prostora Kosova i izazivaju tenzije”.

Te tenzije, kako navodi albansko ministarstvo, podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti u tom delu regiona.

Ministarstvo, kako se dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija i povratak na dijalog.

Premijer Kosova Albin Kurti danas se povodom situacije na sjeveru Kosova sastao sa liderima Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Memlijem Krasniqijem i Lumirom Abdixhikuom.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, lideri DPK i DSK “informisani su o sigurnosnoj situaciji u zemlji, posebno na sjeveru Kosova”.

Dva incidenta

„Razgovaralo se o situaciji i razvoju događaja u sjevernom dijelu Kosova, kao i posvećenosti institucija u službi mira i sigurnosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da su lideri opozicionih stranaka izrazili “podršku vladavini prava na cijeloj teritoriji Kosova i zaštiti granica države i naglasili podršku kosovskoj policiji i drugim državnim institucijama”.

Kosovske specijalne snage blizu prijelaza Jarinje (Reuters)

Situaciju na sjeveru Kosova sinoć je razmatralo i Vijeće za sigurnost Kosova i istaklo da institucije ostaju opredjeljene za očuvanje reda, javne sigurnosti i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

Prethodno je Kurti na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da su povod za održavanje sjednice Vijeća za sigurnost dva incidenta koja su se dogodila u noći sa petka na subotu, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju “bačene dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale”.

Sastanak je održan je i zbog, kako se navodi, “srpskih aviona koji su letjeli iznad kosovske granice”.

Izvor: Agencije