Washington će se uključiti u uklanjanje blokade Skoplju na putu u EU

SAD će se uključiti u razgovore za uklanjanje blokade eurointegrativnog procesa Sjeverne Makedonije, najavila je američka ambasadorica u Skoplju Kate Marie Byrnes.

Sofija od decembra 2020. godine blokira usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora (EPA)

Sjedinjene Američke Države će se uključiti u razgovore za uklanjanje blokade eurointegrativnog procesa Sjeverne Makedonije, najavila je američka ambasadorica u Skoplju Kate Marie Byrnes.

To je rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare s vicepremijerom Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim poslije potpisivanja projekta o digitalizaciji, prenosi Beta.

Kate Marie Byrnes je istakla da budućnost Sjeverne Makedonije gleda u EU i da SAD produžava da razgovara sa svim partnerima kako bi se pobrinule da urade sve što mogu da podrže napredak tog procesa.

‘Na silu nema ljepote’

“Nemam konkretnu najavu u ovom trenutku, osim da mogu potvrditi da će se SAD uključiti u ovo pitanje i u razgovore, zato što svi dijelimo istu viziju: Sjeverna Makedonija da zauzme zasluženo mjesto i u EU i nadamo se da će to biti brzo”, rekla je Kate Marie Byrnes.

Dimitrov je izjavio je da ne može doći do napretka u razgovorima s Bugarskom dok Sofija ucjenjuje i krši Dogovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji.

“Veliki problem za napredak i u razgovorima o historiji i u razgovorima o drugim temama oko kojih imamo razlike je atmosfera ucjene. I makedonski narod, i bugarski narod, i mnogi balkanski narodi imaju izreku koja kaže: ‘Na silu nema ljepote.’ O pravoj bliskosti i o pravom napretku ne može biti riječi ako ostane ova atmosfera ucjene”, rekao je Dimitrov.

Kako je istakao, da bi se postigla bliskost i prijateljstvo dvije susjedne zemlje, mora postojati međusobno poštovanje i mora postojati veće razumijevanje osjetljivosti drugog.

“Ne može da se napravi bliskost i prijateljstvo bez takvog elementarnog poštovanja. I nikako se ne može stvoriti bliskost i prijateljstvo kada se ucjenjuje”, kazao je Dimitrov.

Blokada od decembra 2020.

Da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naredne sedmice, tokom posjete Skoplju, razgovarati i o sporu Sjeverne Makedonije i Bugarske potvrdio je u petak glasnogovornik EK-a Eric Mamer.

Sofija od decembra 2020. godine blokira usvajanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU-a sa Skopljem, uz obrazloženje da Sjeverna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusjedstvu, ali i sa zahtjevom da prizna “bugarske korijene” makedonskog identiteta i jezika, što Skoplje odlučno odbacuje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO