Nakon naleta aviona Vojske Srbije kod Jarinja: U pokretu i motorizovane jedinice

Borbeni avioni Vojske Srbije u dva navrata nadlijetali su danas oko podneva prostor kod administrativnog prijelaza Jarinje, a okupljeni Srbi koji blokiraju prijelaz burno su ih pozdravili.

Srbi sa sjevera Kosova već šesti dan zaredom blokiraju puteve koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak (Reuters)

Borbeni avioni Vojske Srbije u dva navrata nadlijetali su danas oko podneva prostor kod administrativnog prijelaza Jarinje, a okupljeni Srbi koji blokiraju prijelaz burno su ih pozdravili.

Tri helikoptera Vojske Srbije MI-35 nadlijeću od četvrtka prostor kod prijelaza Jarinje sa strane centralne Srbije, potvrđeno je jučer Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Kako je navedeno, helikopteri su upućeni u preventivne svrhe i prate sigurnosnu situaciju na terenu.

Uočeni su i pokreti motorizovaih jedinica, a predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je večeras da to što su se helikopteri i avioni Vojske Srbije pojavili nad graničnim prijelazima kao i pokreti motorizovanih jedinica nije nikome pretnja, već upozorenje i preventivna poruka premijeru Kosova Albinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i da ne razmišlja o novim napetostima i sukobima sa srpskim narodom, već da se posveti razgovorima.

” To je naša poruka mira. Ako druga strana odustane od mirnog rešavanja problama mi ćemo primeniti sve odbrambene kapacitete koje imamo”, rekao je Drecun gostujući na Tanjug televiziji.

Izgorio Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku

Ministar unutrašnjih poslova Kosova saopštio je da je noćas jedan sat poslije ponoći u kriminalnom aktu s elementima terorizma izazvanih od sumnjivih osoba izgorio Centar za registraciju vozila koji se nalazi u objektu opštine Zubin Potok, prenosi Anadolija.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla je naveo da je Kosovska policija odmah izašla na mjesto događaja i ubrzo će imati više informacija.

“Takođe, napadnut je Centar za civilnu registraciju u Zvečanu gdje se sumnja i na eksplozivno sredstvo. Ove kriminalne radnje pokazuju najbolje šta će se dogoditi na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak ukoliko ne bi bilo prisustva specijalnih jedinica koje garantuju red i sigurnost”, napisao je Svecla.

Kurti: Akciju potakla Srbija

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su napadi na centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu akcije koje je “potakla Srbija”, izvijestila je Radio-televizija Kosova (RTK), navodeći Kurtijevu objavu na Facebooku.

Kurti je na toj društvenoj mreži napisao kako preliminarne istrage pokazuju da požar u zgradi Centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku “nije slučajan”.

Pojedinci ili grupe kriminalnim aktivnostima ugrožavaju vladavinu prava, napadaju našu državu i remete mir, ocijenio je Kurti. “Njih jasno ohrabruje i podržava Srbija, točnije tamošnji autokratski režim”.

On je pozvao građane, posebno “sjeverno od Ibra, bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da ostanu mirni i surađuju s kosovskim institucijama”.

Šesti dan blokade

On je istakao da je MUP Kosova sa svojim agencijama angažovan na redu, bezbednosti i vladavini prava i “garant je suverene odluke Vlade Kosova i uprkos takvim djelima nastaviće sa punim angažovanjem na primjeni odluke na cijeloj teritoriji Republike Kosova”.

Pozvao je građane na sjeveru zemlje da poštuju zakone i da ne budu upravljani i dirigovani ili manipulisani od strane onih koji preživljavaju politički ili materijalno profitiraju, samo zahvaljujući tenzijama.

Srpski građani sa sjevera Kosova već šesti dan zaredom blokiraju puteve koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mjera obaveznih probnih tablica za registarske tablice iz Srbije, kao i uklanjanje KS tablica i tablica sa skraćenicama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija, koje su ilegalne na teritoriji Kosova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO