Dodik prijeti: Ako se ne vratimo izvornom Dejtonu, RS će proglasiti nezavisnost

RS u prvoj fazi treba odbaciti sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, tvrdi Dodik.

Treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, rekao je Dodik (Arhiva)

Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pokazuju da je to neophodno, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

“Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja, mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH”, rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici, prenijela je Srna.

Dodik je naveo da u prvoj fazi entitet Republika Srpska treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

“Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta Srpske”, rekao je Dodik.

‘Moji stavovi bit će radikalni’

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je “podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Republike Srpske”.

“Pokušat ćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražit ću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost”, zaključio je Dodik.

Ranije, Dodik je, prenosi Hina, rekao da je „potrebno poništiti svako postojanje državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru Republike Srpske, neizravnih poreza i svih tih institucija koje su nastale“.

Predstavnici vlasti bh. entiteta Republika Srpska mjesec i po bojkotuju rad državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o negiranju genocida.

Izvor: Agencije

Povezane

Iz opozicije poručuju da je iz izjava Milorada Dodika nakon sastanka s turskim predsjednikom jasno da je to bilo mjesto za otvaranje novih kriza – najavom novih dogovora unutar BiH.

Published On 30 Aug 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO