Vulin: Srbija je garant bezbjednosti Srba na Kosovu

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da će srbijanska Žandarmerija ispuniti svako naređenje predsjednika Vučića da odbrani svoj narod gdje god je potrebno.

Vulin je naglasio da ako Priština hoće da razgovara moraće da se povuče Rosu sa Sjevera Kosova (Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je jaka Srbija garant bezbjednosti Srba na Kosovu i da se više nikada neće ponoviti martovski pogrom Srba iz 2004. godine, prenosi Tanjug.

„Kao što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, novi martovski pogrom, da kolone izbeglica beže pred kamom i jamom, pred silom, a da Srbija gleda u nebo i ćuti, više se nikada neće dogoditi. Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami, imaju Srbiju“, naglasio je Vulin u jutarnjem programu televizije Pink.

Vulin je istakao da će srbijanska Žandarmerija ispuniti svako naređenje predsjednika Vučića, da je spremna, obučena, tehnički opremljena, ali što je najvažnije visoko motivisana, da odbrani svoj narod gdje god je potrebno.

Vulin: ‘Flagreantno se krši Briselski sporazum’

Komentarišući poziv Evropske unije da obje strane spuste tenziju, Vulin je istakao da se flagrantno krši Briselski sporazum i naglasio da je suštinsko pitanje da li riječ Evropske unije ima neku težinu i da li išta vrijedi.

„Gde je reč Evropskoj uniji? Obični lažovi čija reč ništa ne važi i koji ne poštuju svoj potpis. Evropska unija vredi koliko vredi njen potpis. Gde je Zajednica srpskih opština, devet godina vas čekamo. Devet godina čekamo da poštuju svoj potpis, slušamo kako su svetski faktor, a ne mogu jednog Kurtija da nateraju da poštuje ono što su oni dogovorili sa nama“, rekao je Vulin i dodao da Briselski sporazum ako ne važi, onda ne važi u cjelini.

Kako je ocijenio, cilj Prištine je da se destabilizuje cijeli region i da se privuče pažnja zapadnih aktera, da se pokaže Srbima da treba da odu i da Albin Kurti, koji je, kako je rekao, čovek kome nije stalo do mira i koji je opasan u svom strahu, pred lokalne izbore dobije još neki glas.

Vulin je naglasio da ako Priština hoće da razgovara moraće da se povuče Rosu sa Sjevera Kosova.

‘KFOR je NATO formacija’

„Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo. Ako treba neko da se igra silom, Srbija je malo moćnija nego Kurti sa šakom razbojnika. Ali mi to nećemo, zato što smo odgovorni i vodimo računa o svakome ko živi na prostoru autonomne pokrajine Kosova i Metohije“, istakao je Vulin i naglasio da Srbija želi mir na prostoru Kosova.

Na konstataciju da KFOR nije reagovao na ponašanje Prištine, Vulin je naveo da je riječ o NATO formaciji, koja je stvorila nezavisno Kosovo.

Ocijenio je da je Srbija pod Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem napravila historijsku grešku kada je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dopustila da se umhesto UNMIK koji je imao status neutralnosti, na Kosovo uvede Euleks.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO