Crna Gora uvodi COVID potvrde za ulazak u poslovne zgrade

Novim mjerama predviđeno je da se nacionalna digitalna COVID potvrda u Crnoj Gori izdaje odmah poslije druge doze vakcine.

Građani Sjeverne Makedonije ispred centra za vakcinaciju u Skoplju (EPA)

U Crnoj Gori će od subote biti potrebna COVID potvrda za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina je veća od hiljadu kvadrata, javlja agencija Anadolija.

To je predviđeno novim epidemiološkim mjerama u borbi protiv korona virusa, koje su predstavljene danas.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da su vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

On je kazao da je novim mjerama predviđeno da se nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje odmah poslije druge doze vakcine i da je od tog trenutka validna.

On je podsjetio da je nacionalna digitalna COVID potvrda validna samo ukoliko osoba ispunjava uslov da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije.

Galić je kazao da je COVID potvrda važeća i ako osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana.

Potvrda je validna i ako osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Galić je najavio da će od 9. oktobra potvrda biti uslov i za mega i hipermarkete.

“Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih”, najavio je Galić.

Govoreći o važnosti vakcinacije, Galić je istakao da su svi preminuli pacijenti mlađi od 40 godina bili nevakcinisani. Poručio je i da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a oko 45 odsto je i revakcinisano.

Sjeverna Makedonija daje treću dozu

U Sjevernoj Makedoniji će od ponedeljka početi da se dijeli treća, booster doza vakcine protiv COVID-a, a prvi koji će imati pravo da je dobiju su stariji od 60 godina, zdravstveni radnici i imunokompromitovane osobe, bez obzira na godište.

Vlada iz Skoplja najavljuje i provjeru opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, a uvest će se i brzi, antigenski testovi za učenike osnovnih i srednjih škola, navodi novinska agencija MIA, a prenosi Tanjug.

Prema informacijama koje je iznio ministar zdravlja Venko Filipče, treća doza vakcine trebalo bi da bude od proizvodača Pfizer, a nakon toga uslijedit će i preporuke za vakcine drugih proizvođača.

Filipče je rekao da će svi građani koji su primili drugu dozu prije najmanje šest mjeseci, dobiti SMS poruku, nakon čega mogu da pozovu i zakažu primanje treće doze.

Sjeverna Makedonija u četvrtak je zabilježila 526 novih slučajeva korona virusa a preminulo je 14 pacijenata. U zemlji je oko 12 hiljada aktivnih slučajeva korona virusa, koje su zdravstvene vlasti uspjele otkriti i registrovati.

Hrvatska: ‘Ko se neće vakcinisati ili testirati, neće moći raditi’

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš apelova je na građane da budu svjesni situacije u vrijeme pandemije korona virusa, pozivajući ih da se vakcinišu.

Rekao je da oni građani koji ne budu vakcinisani protiv korona virusa, ili se ne budu testirali, neće moći raditi i napravit će sistemu ali i sebi problem.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je ponovo zabilježen visok 1.291 novi slučaj zaraze korona virusom, a umrlo je 12 osoba, saopćio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva koje su hrvatske zdravstvene vlasti uspjele registrirati trenutno je 8.517, među njima je 678 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga 92 na respiratoru, prema podacima prikupljeni do 12 sati u petak.

Zaključno s 23. septembrom u Hrvatsko je vakcinisano 1.79 miliona osoba barem s jednom dozom, a od njih je vakcinaciju završilo 1.68 miliona,  što čini 49,96 posto odraslog stanovništva Hrvatske.

Izvor: Agencije