Brnabić: SAD formira timove za Balkan i pojačava političko prisustvo

Premijerka Srbije rekla je kako očekuje da će Sjedinjene Američke Države u narednim danima ili sedmicama posvetiti veću pažnju političkim pitanjima u regiji.

Ana Brnabić je u New Yorku razgovarala s podsekretaricom za politička pitanja u State Departmentu Victorijom Nuland (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da Sjedinjene Američke Države trenutno formiraju timove koji će se baviti Zapadnim Balkanom.

Dodala je kako očekuje da će SAD već u narednim danima ili sedmicama posvetiti veću pažnju političkim pitanjima i provokacijama u regiji, prenosi Tanjug.

Ana Brnabić je to izjavila nakon sastanka s podsekretaricom za politička pitanja u State Departmentu Victorijom Nuland, s kojom je u New Yorku razgovarala i o trenutnoj situaciji na Kosovu.

Podrška na putu evropskih integracija

Premijerka Srbije je ocijenila da je taj sastanak bio “odličan, iskren i otvoren”.

“Amerika je u procesu formiranja timova koji će se baviti Zapadnim Balkanom. To je kod njih ta smena generacija, koja se trenutno dešava, i očekujem svakako da će u narednim danima i nedeljama imati i veće američko prisustvo i veću njihovu pažnju političkim pitanjma i svim provokacijama koje se dešavaju”, navela je Brnabić.

Također je istakla da Srbija ima veliku podršku SAD-u na putu evropskih integracija.

Izvor: Agencije