EK: Von der Leyen će u Skoplju razgovarati i o makedonsko-bugarskom sporu

Ursula von der Leyen će od 28. do 30. septembra posjetiti svih šest zemalja Zapadnog Balkana, počevši od Albanije i Sjeverne Makedonije.

Šefica Evropske komisije će Z. Balkan posjetiti sedmicu prije Samita 'EU - Zapadni Balkan' (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen će naredne sedmice u Skoplju razgovati i o sporu Sjeverne Makedonije i Bugarske, potvrdio je glasnogovornik EK-a Eric Mamer.

Mamer nije bio u mogućnosti da da više detalja i rekao je da će ta pitanja biti otvorena na konferencijama za medije koje će Von der Leyen održati u regionu, prenosi Beta, pozivajući se na agenciju MIA.

Predsjednica Evropske komsije Ursula von der Leyen će, napominje se, od 28. do 30. septembra posjetiti svih šest zemalja Zapadnog Balkana, počevši od Albanije i Sjeverne Makedonije.

Posvećenost EU-a Zapadnom Balkanu

“Predsjednica ide na Zapadni Balkan da potvrdi posvećenost Evropske unije tom regionu. To su partneri EU-a sa kojima imamo snažne veze i posjeta će biti prilika da se razgovara o ovim odnosima, uključujući i to bilateralno pitanje”, rekao je Eric Mamer, govoreći o makedonsko-bugarskom sporu.

Šefica Evropske komisije će ovaj region posjetiti jednu sedmicu prije Samita “EU – Zapadni Balkan”, koji će biti održan 6. oktobra u Sloveniji.

U EU, ističe MIA, insistiraju da taj samit neće biti “samit o proširenju”, već prilika da se razgovara o odnosima Unije i regiona Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije