Hrvatska odbila zamolnicu Tužilaštva BiH za procesuiranje generala

BiH je Hrvatskoj uputila zahtjev za procesuiranje generala iz operacije Bljesak koji se povezuje s ratnim zločinom u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je generale koji su sudjelovali u vojno policijskoj operaciji 'Bljesak' (Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon detaljne analize Vlada je donijela zaključak da se odbije zamolnica Tužilaštva BiH u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, izvijestio je u četvrtak premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ratnim zapovjednicima.

“Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvješće, stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz BiH”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorimam prenosi Hina.

Smatraju da dostavljena dokumentacija ne daje nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci danas su obavijestili ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade, dodao je.

Zamolnicu su odlučili odbiti na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između RH i BiH, na temelju načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa RH.

“To je, što se ove teme tiče, sve”, poručio je Plenković.

Upitan da pojasni odluku, jer se prethodno govorilo kako bi možda bilo najbolje da Hrvatska preuzme postupak kako onda BiH dalje ne bi postupala, ponovio je kako smatraju da je to u nacionalnom interesu i jer na temelju dokumentacije nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno-posljedično vezu između ključne uloge ratnih zapovjednika koji su odlučivali kako da Hrvatska bude slobodna, odnosno “nema nikakvoga razloga da naša tijela na bilo koji drugi način postupaju po toj zamolnici”.

Miljavac: Odbijanje zamolnice jedino od mogućih rješenja

Nakon što je Tužilaštvo BiH dostavilo zamolnicu tamo su prekinute sve radnje, a nakon što Vlada obavijesti BiH ne može znati daljnje aktivnosti tijela BiH, dodao je.

“Očito, da su tijela u BiH na temelju informacija, dokumentacije i saznanja imala dovoljno podataka, argumenata i supstance da nešto pokrenu u BiH, vjerojatno ne bi upućivali zamolnicu nama. To je sve što mogu na to pitanje kazati”, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je komunicirao s ostalim generalima s liste te su jednoglasno zaključili da je odbijanje zamolnice jedino od mogućih rješenja.

“Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice, to znamo svi mi koji smo sudjelovali u operacijama. Mogu odgovorno reći da nikad nije bilo nikakvih zapovijedi, ni usmenih niti pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva i da bi time počinili ratne zločine”, rekao je Miljavac.

Dodao je kako se u ratnim sukobima i operacijama kao posljedica rata dogode kolateralne, civilne žrtve, ali nije bilo namjere da stradavaju civili. Dapače, ističe, pokušavali su uvijek spasiti civile, što se može vidjeti iz dokumentacije.

“Mislim da je ovo vrlo dobar zaključak Vlade”, poručio je dodavši da za otvaranjem istrage nema potrebe jer je riječ o čistoj i legitimnoj operaciji Hrvatske vojske.

Zamolnicu za preuzimanje krivičnog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-policijske akcije “Bljesak” Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je diplomatskim putem 6. avgsuta. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO