Šef crnogorske diplomatije: ‘Srpski svet’ je blijeda kopija ‘ruskog svijeta’

Đorđe Radulović je istakao kako se Crna Gora zalaže samo za evropski svijet te kako su ideje o prekrajanju granica opasne i prošlost.

Đorše Radulović: U političkom smislu 'srpski svet' je nešto za šta se mi ne zalažemo (Reuters)

Crna Gora se može zalagati samo za evropski svijet, kaže crnogorski ministar vanjskih poslova Ðorđe Radulović i ocjenjuje da je, kako on to vidi, inicijativa o “srpskom svetu“ samo blijeda kopija “ruskog svijeta“, prenosi agencija Tanjug.

Radulović je za Glas Amerike (VoA), na pitanje da li se crnogorska Vlada osjeća ugroženom uslijed učestalih javnih istupa koji aludiraju na ideologiju “srpskog sveta’, rekao kako Crna Gora, kao članica NATO-a i “kao država svih njenih građana“, podržava saradnju na bazi jezika, kulture i obrazovanja te ocijenio da je zato važno definirati šta je to “srpski svet“.

“Vjerujem da je to inicijativa, ideja koju je pokrenuo ministar [unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar] Vulin, ako se ne varam. Vjerujem da je to jedna blijeda kopija nečeg što se zove ‘ruski mir’, dakle ‘ruski svijet'“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Ukazao je i na razliku, tvrdeći kako kroz poziciju “ruskog svijeta“ postoji težnja da se povežu sve oblasti ruskog jezičkog područja, dok u “percepciji gospodina Vulina to ide znatno dalje nego što je to saradnja u oblasti kulture i jezika“ i izgovaraju se “neke opasne teze, koje nikako ne podržavamo“.

Opasne ideje o prekrajanju granica

“Kao da je, recimo, Srbija matica svih Srba, da je [predsjednik Srbije Aleksandar] Vučić predsjednik svih Srba, čak možda imajući i govoreći neke opasne ideje o nekom budućem, eventualnom prekrajanju granica koje bi mogle da dovedu do nestabilnosti“, rekao je Radulović te istakao kako je vrijeme promjena granica na Balkanu završeno.

“Dakle, ‘srpski svet’, ukoliko se radi o saradnji u oblasti jezika, njegovanja srpske kulture i tako dalje, zašto da ne. Ako je to nešto kao frankofonija, svakako. Ali, u političkom smislu, da se stvaraju neke, da kažem, konfederalne ili federalne ili neke paradržavne formulacije, to je nešto za šta se mi ne zalažemo“, poručio je crnogorski ministar vanjskih poslova.

Radulović je jedan od predstavnika Crne Gore na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO