BiH: Disciplinska komisija potvrdila smjenu državne tužiteljice Gordane Tadić

Prijava protiv Tadić podnesena je u aprilu ove godine; nedavno je objavljen i kompromitirajući snimak tužiteljice i čelnika obavještajne službe BiH.

Gordana Tadić premješta s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, saopšteno je iz VSTV-a BiH.

“Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV BiH u predmetu protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, odlučujući po žalbi tužene, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23.7.2021. godine”, saopšteno je iz VSTV-a u četvrtak.

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine. Kako podsjeća Balkanska sitračivačka mreža (BIRN BiH) ona je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u januaru 2019., a funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od septembra 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Iz VSTV-a BiH su pojasnili da se protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Slučaj Mehmedagić

Nedavno je također procurio audiozapis u kojem šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić od tužiteljice Tadić traži obustavu istrage njegovih visokoškolskih diploma.

Tokom sastanka u nekoliko navrata šef OSA-e Mehmedagić tražio je da glavna državna tužiteljica Tadić skloni tužitelja Olega Čavku kako ne bi nastavljao s istragom njegovih diploma koje su se kasnije pokazale krivotvorenim.

Jedna visokoškolska diploma iz Banje Luke je prošle godine poništena, a ove godine je Mehmedagić čak uhapšen nakon što je utvrđeno da je i druga diploma s Američkog univerziteta u Sarajevu također krivotvorena.

U tom razgovoru Mehmedagić je iznio niz optužbi protiv tužitelja Čavke te je upozorio kako će iskoristiti sve mehanizme da se zaštiti.

“Meni je dužnost, ako imam nešto, da ti dostavim na znanje da bi ga (Čavku) mogla skinuti ako bi mogao nanijeti štetu”, rekao je šef OSA-e.

On je pritom ustvrdio kako je spreman o navodnim podmetanjima izvijestiti javnost.

Izvor: Agencije