Kurti: Odluka o tablicama nije provokacija ni diskriminacija

Na Jarinju i Brnjaku, prelazima između Srbije i Kosova, saobraćaj je i treći dan u prekidu nakon odluke o registarskim tablicama.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell razgovarao je s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da uredba o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama koje ulaze na Kosovo nije provokacija ni diskriminacija.

„U ovoj recipročnoj mjeri i Kosovo i Srbija su ili u pravu ili u krivu. Ili ćemo je obostrano zadržati ili ćemo je potpuno ukloniti”, napisao je Kurti na Twitteru.

On je naveo da je sloboda kretanja “pravo koje Kosovo ne smije i neće prekršiti”.

Vlasti Kosova su od ponedjeljka na graničnim prelazima sa Srbijom donijeli odluku da vozila sa srbijanskim registarskim tablicama koja ulaze na Kosovo moraju ih zamjeniti privremenim tablicama.

Na granične prelaze Jarinje i Brnjak stigle su policijske snage Kosova.

Takva odluka izazvala je proteste Srba, koji su blokirali puteve na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Blokada i dalje traje

Na Jarinju i Brnjaku, prelazima između Srbije i Kosova, saobraćaj je i treći dan u prekidu nakon odluke Prištine da počne da zabranjuje ulazak vozilima sa srpskim registarskim tablicama.

Istovremeno, na prelazu Merdare je gužva zbog zamjene registarskih tablica privremenim, prenosi Tanjug.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pješače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Borrell razgovarao s Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell razgovarao je s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Za prištinsku Gazetu Express precizirao da su razgovori obavljeni u ponedjeljak navečer i da je Borrell istakao da je sloboda kretanja kamen-temeljac EU-a, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je u utorak sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Na sjednici je zaključeno da će “Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na Kosovu, da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane”.

Izvor: Agencije