Borrell razgovarao s Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost razgovarao je s premijerom Kosova i predsjednikom Srbije o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Josep Borrell je istakao da je sloboda kretanja kamen-temeljac Evropske unije (EPA)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano izjavio je u utorak da je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Za prištinsku Gazetu Express precizirao da su razgovori obavljeni u ponedjeljak navečer i da je Borrell istakao da je sloboda kretanja kamen-temeljac EU-a, prenosi Tanjug.

“Očekujemo da će Kosovo i Srbija promovirati slobodu kretanja u regiji. Nastavljamo pratiti stanje na terenu i apeliramo na obje strane da pokažu uzdržanost i odmah smanje tenzije”, rekao je Stano.

Dodao je da je specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i dalje u Beogradu i da će nastaviti razgovarati s obje strane.

Brisel pozvao na dijalog

Stano je pozvao vlasti Kosova i Srbije da koriste dijalog uz posredstvo EU-a za rješavanje svih otvorenih pitanja, uključujući slobodu kretanja i registarske tablice.

Vlasti Kosova su od ponedjeljka na graničnim prelazima sa Srbijom donijeli odluku da vozila sa srbijanskim registarskim tablicama koja ulaze na Kosovo moraju ih zamjeniti privremenim tablicama.

Na granične prelaze Jarinje i Brnjak stigle su policijske snage Kosova.

Takva odluka izazvala je proteste Srba, koji su blokirali puteve na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO