Plenković razgovarao sa Schmidtom o promjeni izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik Schmidt i premijer Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt tokom sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem (OHR)

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je danas u službenoj posjeti Zagrebu, gdje se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Visoki predstavnik Schmidt i premijer Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, sa naglaskom na evroatlantske integracije. Također su razgovarali o procesu izborne reforme u Bosni i Hercegovini, saopćio je OHR.

Tokom sastanka visoki predstavnik je naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH kroz pojačani angažman svih domaćih strana, uz podršku međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, neophodan preduslov kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodne supervizije i napredovala u integracijama u Evropsku uniju.

‘Jednakopravnost i legitimna zastupljenost’

Iz kabineta premijera Plenkovića je pak saopćeno kako se predsjednik hrvatske Vlade založio za promjene Izbornog zakona u BiH kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u zemlji, „osobito Hrvata“.

Zagreb i stranke bosanskohercegovačkih Hrvata traže promjenu izbornog zakona do izbora 2022. kojima bi se, onemogućilo preglasavanje Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka na svim razinama vlasti.

Bošnjačke i građanske stranke pak insistiraju da je primarno potrebno adresirati presude Evropskog suda za ljudska prava po kojima BiH diskriminira građane koji nisu Hrvati, Srbi ili Bošnjaci jer se ne mogu kandidirati za državnog Predsjedništvo.

Izborni zakon zaoštrio je odnose između bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), zbog čega nije formirana nova vlada Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji, skoro tri godine nakon izbora. 

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO