Kurti: Privremene registarske oznake primjenjuje i Srbija

Policija na graničnim prelazima Kosova od ponedjeljka izdaje privremene tablice za vozila s registarskim tablicama iz Srbije.

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine (Al Jazeera)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Kurti je u Skupštini Kosova govorio o današnjem početku primjene odluke o izdavanju privremenih tablica na graničnim prelazima za vozila s registarskim tablicama iz Srbije. Kazao je da je Kosovo 15. septembra prestalo da izdaje registarske tablice KS, jer od tog datuma one više nisu validne na Kosovu.

“Pet dana od isteka roka predviđenog sporazumom o slobodi kretanja Ministarstvo unutrašnjih poslova je preduzelo potrebne akcije u vezi konfiskacije svih ilegalnih tablica unutar teritorije Republike Kosovo, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira koje su nacionalnosti vlasnici vozila s nevažećim tablicama, one se oduzimaju”, kazao je Kurti.

Kako je naglasio, svim vozilima koja na graničnim prelazima ulaze na Kosovo s tablicama Srbije bit će izdate druge privremene.

‘I Srbija se složila sa sporazumom’

On je podsjetio da je tehnički sporazum između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignut 2011. godine, a finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine i od tada je Kosovo primenjivalo sve svoje obaveze, uključujući i olakšicu procesa registracije vozila.

“Jedna od olakšica je bila produženje validnosti registarskih tablica KS na pet godina, tačnije do 15. septembra 2021. kada je bio zadnji rok za uklanjanje i upotrebu ovih tablica, kao i tablica sa skraćenicama KM za Kosovku Mitrovicu, PR za Prištinu, UR za Urosevac, PZ za Prizren i GL za Gnjilane”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da odluka nije uperena protv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju. Naglasio je da očekuje od svih građana da shvate da se danas ne dešava ništa nezakonito ili diskriminatorsko.

“Danas samo počinje primjena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU, jer je sloboda kretanja ljudsko pravo i evropska vrednost. Zato molim srpske građane da nastave svakodnevni ritam bez uznemirenja i brige da im se ugrožava neko pravo. Vi ste svi ravnopravni građani ove zemlje sa svim pravima i obavezama”, kazao je Kurti.

Ocijenio je da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, nego je imponirano od druge strane, a građani Kosova već deset godina plaćaju privremene tablice za ulazak u Srbiju. Kazao je da Kosovo ne želi privremene tablice, ali da dok ih bude sa srpske strane biće ih i sa kosovske.

U odluci za izdavanje privremenih registarskih tablica koje se vrši na svim graničnim prelazima Kosova, vozači vozila su dužni da privremene registarske tablice postave na vidljiva mjesta, naprijed i pozadi vozila. Važenje privremenih registarskih tablica je 60 dana, a koštaju pet eura.

Policija na graničnim prelazima

Policija Kosova saopćila je ranije u ponedjeljak da na granicama provodi akciju u kojoj pregleda registracijske oznake na vozilima, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom ovog zakazao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Policija Kosova je najavila da će oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), dok vozila s oznakama iz Srbije moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Ovo je na svom Facebook nalogu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

“MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma isteku od 14. septembra 2016. godine, donio odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama”, naveo je.

Dodaje se da je MUP preuzeo sve neophodne mjere za očuvanje mira na graničnim prelazima.

Kosovski mediji prenose kako se na dva prelaza na sjeveru, Jarinje i Brnjak, nalaze pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova.

Predsjednik Srbije Alesandar Vučić zakazao je za utorak u 10 sati hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kosovski zvaničnici su ranije najavili da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama poslije 15. septembra, kada ističe rok važenja tog dogovora postignutog u Briselu.

Potpredsjednik kosovske vlade Besnik Bislimi upozorio je početkom septembra, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, da sporazum neće biti produžen.

Bislimi je rekao da će se Kosovo ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS), upozorivši na reciprocitet.

Prema sporazumu, sva vozila sa registarskim oznakama KS mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS, moraju da ih zamijene na granici, kad dobiju privremene tablice koje je izdala srpska strana. S druge strane, automobili sa srpskim tablicama dosad su slobodno ulazili na Kosovo bez dodatnih procedura.

Izvor: Al Jazeera i agencije