EU i OESS traže istragu zloupotreba ovlasti u aferi sa šefom OSA-e

Niko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša, istakao je Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije EU u BiH.

Osman Mehmedagić
Mehmedagić je od glavne tužiteljice Gordane Tadić tražio obustavu istrage njegovih visokoškolskih diploma (NAP)

Delegacija EU u BiH i misija OESS-a pozvali su institucije te zemlje da istraže navode o zloupotrebi ovlasti nakon što je procurio audiozapis u kojem šef Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić od glavne tužiteljice Gordane Tadić traži obustavu istrage njegovih visokoškolskih diploma.

“Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah istražiti nadležna tijela”, stoji u pisanoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH.

Njihov glasnogovornik Ferdinand Koenig pojasnio je kako niko “ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša”, prenosi Hina.

Misija OESS-a u BiH također pozvala na istragu

Tokom sastanka u nekoliko navrata šef Obavještajno-sigurnosne službe Osman Mehmedagić Osmica tražio je da glavna državna tužiteljica Gordana Tadić skloni tužitelja Olega Čavku kako ne bi nastavljao s istragom njegovih diploma koje su se kasnije pokazale krivotvorenim.

Jedna visokoškolska diploma iz Banje Luke je prošle godine poništena, a ove godine je Mehmedagić čak uhapšen nakon što je utvrđeno da je i druga diploma s Američkog univerziteta u Sarajevu također krivotvorena.

U tom razgovoru Mehmedagić je iznio niz optužbi protiv tužitelja Čavke te je upozorio kako će iskoristiti sve mehanizme da se zaštiti.

“Meni je dužnost, ako imam nešto, da ti dostavim na znanje da bi ga (Čavku) mogla skinuti ako bi mogao nanijeti štetu”, rekao je šef OSA-e.

On je pritom ustvrdio kako je spreman o navodnim podmetanjima izvijestiti javnost.

Misija OESS-a u BiH je također pozvala da se “istraži svaki navod o nedoličnom ponašanju”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada