Ðukanović: Moskva i Ruska crkva destabiliziraju Crnu Goru

Predsjednik Crne Gore je reagirao povodom izjave mitropolita Ruske pravoslavne crkve da su postupci crnogorskog šefa države ‘usmjereni na ometanje utoličenja mitropolita Joanikija predstavljaju sramotu Crne Gore’.

Aaktuelna ruska vlast i vrh Ruske pravoslavne crkve nastoje destabilizirati Crnu Goru, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović ponovo je optužio Rusiju i Rusku pravoslavnu crkvu za revizionizam i destabilizaciju Crne Gore u pokušaju da udovolji “imperijalnim ambicijama” zvanične Moskve i “velikosrpskim ambicijama Beograda”.

Povod je posljednja izjava mitropolita Ruske pravoslavne crkve Ilariona da su postupci crnogorskog šefa države “usmjereni na stvaranje sukoba u zemlji, kao i ometanje ustoličenja mitropolita Joanikija predstavljaju sramotu Crne Gore”.

U saopćenju iz Kabineta crogorskog predsjednika navodi se da, uprkos blistavoj tradiciji prijateljskih odnosa, “aktuelna ruska vlast i vrh Ruske pravoslavne crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je sa puta evropskih integracija”, prenosi Tanjug.

‘Vrlo grub i neprimjeren način’

Ilarion je u subotu izjavio da je “sramota za Crnu Goru što je na njenom čelu lider koji nije u stanju ujediniti stanovništvo, koji radi na tome da dođe do podjela, konflikata. Bruka je bila i to što srpski patrijarh [Porfirije], koji je došao kako bi ustoličio mitropolita [Joanikija], nije mogao mirno doći do Cetinja jer su pristalice Ðukanovića angažirali ljude koji su ga u tome sprečavali”.

Iz kabeta Ðukanovića poručuju da “ove najnovije izjave mitropolita Ilariona i [ranije] ministra [vanjskih poslova Rusije Sergeja] Lavrova samo potvrđuju otvoreno miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

“I to na vrlo grub i neprimjeren način od tako visokog crkvenog velikodostojnika u odnosu prema šefu države tradicionalno prijateljske prema Rusiji, kome je koliko prošle godine, povodom vaskršnjih praznika, poželio dobro zdravlje, pomoć od Gospoda i blagosiljao njegove uspjehe u misiji koju obavlja”, navodi se u saopćenju.

‘Ispod nivoa šefa diplomatije Rusije’

Ilarion se, tvrde, “napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka Srpske pravoslavne crkve [SPC] u Crnoj Gori”, a da je, navode, u julu 2011. godine, tokom posjete Podgorici, na sastancima s crnogorskim zvaničnima iza zatvorenih vrata, govorio sasvim drugačije, odnosno da je govorio “o mogućem modelu ustrojstva SPC-a u našoj zemlji”.

Mitropolit Ilarion je, kažu, svega par dana nakon Lavrova, “na približno isti način grubo zamijenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju”.

“Time je, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje ministra Lavrova da Ruska pravoslavna crkva služi državnim interesima Ruske Federacije u inostranstvu. Potvrđuje se da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni.”

Za nedavni komentar Lavrova o događajima na Cetinju, povodom ustoličenja Joanikija, kažu da je bio “ispod nivoa” šefa diplomatije Rusije i njegovog renomea lično”.

‘Otvorena agresije Rusije prema Crnoj Gori’

Ocjenjuje se da je riječ o “nastavku otvorene agresije Moskve prema Crnoj Gori”, koja se gleda i kroz “najdrskije plasiranje izmišljotina”, čak na kanalu Odjeljenja za vanjske crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve, kao što je prenošenje izjave “nekog episkopa Crkve Srbije” da na nedavnim događajima na Cetinju nije bilo ni 500 ljudi, koji su govorili loše srpski i da su Albanci.

Demantirajući te navode, iz Kabineta kažu da je to “najobičnija podvala” te da je “4. i 5. septembra na protestima bilo više hiljada Cetinjana i drugih građana Crne Gore i da su uglavnom govorili crnogorski, ali je bilo i onih koji govore srpski, i da su svi bili jedinstveni u odbrani dostojanstva prijestolnice i svoje države Crne Gore”.

“U odnosu na paralele koje [Ilarion] Alfejev pravi između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napominjemo da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, prije nekoliko godina, ili decenija, već da je prije jednog vijeka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve [CPC], što se u Moskvi veoma dobro zna.”

‘Ne želi slijediti jeres i imperijalne ciljeve’

U saopćenju se navode još neke izjave mitropolita Ilariona iz prošlosti i tvrde da ni “100 godina od osnivanja SPC-a te prisustva ogranka u Crnoj Gori većina pravoslavaca u našoj zemlji, prema posljednjim istraživanjma 57 posto, ne identifikuje se sa jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije”.

“Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi da slijedi etnofiletističku jeres i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i jevanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete pravoslavne crkve”, piše u saopćenju iz Kabineta crnogorskog predsjednika.

Podsjećaju da su Lavrov i Ilarion u razmaku od pet dana ovog mjeseca izjavili isto: “da je Crnogorska pravoslavna crkva dio Srpske pravoslavne crkve”.

Izvor: Agencije