Čanak: Nazivati entitet RS ‘republikom’ potpuno je pogrešno

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine smatra kako današnja Bosna i Hercegovina mora biti reformirana da bi mogla opstati.

Nenad Čanak: BiH je talac talac uzajamno hranjenih nacionalizama (Al Jazeera)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u nedjelju da Bosna i Hercegovina i današnja Crna Gora, za koju je kazao da je ugrožena, predstavljaju suštinsko pitanje one male razlike između opstojanja mogućnosti normalnog života i pakla.

“Srpski nacionalisti su uvek mislili da je Jugoslavija suštinski ‘velika Srbija’ sa lažnom ličnom kartom, da su jugoslavenske republike i pokrajine praktično ratni plen pobednika iz Prvog svetskog rata i da je sve to prostor koji prirodno ima u sebi predispoziciju da bude prostor kojim dominira političko srpstvo”, kazao je on, kao uvodničar sesije “Kruga 99” održanoj u online formatu.

Komentirajući političko uređenje Bosne i Hercegovine, istakao je da je potpuno pogrešno bh. entitet Republika Srpska nazivati “republikom”, prenosi Anadolija.

‘Rat u BiH nije završen samo je prekinut’

“Kada pogledate čitavo uređenje Bosne i Hercegovine, čitavu postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu, potpuno je jasno da sjeverna Bosna i Hercegovina, koja se vrlo ambiciozno naziva Republika Srpska, kažem ambiciozno jer nazivati nešto što je entitet ‘republikom’ je potpuno pogrešno, jer daje pogrešan utisak da su kapaciteti tog entiteta mnogo veći nego što po Ustavu jesu”, rekao je Čanak.

“Stvaranjem ove i ovakve Bosne i Hercegovine rat nije završen, on je samo prekinut, jer rat da bi se završio moraju biti uklonjeni razlozi njegovog početka, a razlozi početka nisu uklonjeni niti stvaranjem dejtonske Bosne i Hercegovine, niti su uklonjeni u samoj Srbiji.”

Napomenuo je da današnja Bosna i Hercegovina stoga mora biti reformirana da bi mogla opstati.

“Ona ne može ovako opstati, kao stalni taoc uzajamno hranjenih nacionalizama, kao večita tema i večita žrtva velikosrpskih ideja sa istoka i velikohrvatskih ideja sa zapada. Ideja o stvaranju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini još jedna je od tih bastardnih ideja koje opstajavaju kao ideje o etničkim podelama u Bosni i Hercegovini.”

‘Idemo u klerofašističku teritokratiju’

“Etničke podele u Bosni i Hercegovini služe samo tome da se pokaže ono što je [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavusnih socijaldemokrata – SNSD] Milorad Dodik kao emanacija zla u Bosni i Hercegovini izgovorio prije neki dan, a to je: ‘Ovo kako živimo je dokaz da ne možemo da živimo zajedno.’ To je zloslutno podsećanje na reči Radovana Karadžića, ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju zbog svojih užasnih nedela: ‘Mi sa njima više ne možemo živjeti.’ Upravo zbog toga Bosna i Hercegovina mora opstati, kao integralna, jedinstvena i građanska”, istakao je Čanak.

“Bosna i Hercegovina, kao i Vojvodina, kao i Crna Gora, ne mogu postojati drukčije nego kao prostori ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda i ravnopravnih verskih zajednica, koje su sve redom odvojene od države ogromnim zidom, jer ako li se desekularizuje bilo koja od tih država, gotovo je. Idemo u klerofašističku teritokratiju”, pojasnio je Čanak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO