Schmidt: Bonska ovlaštenja su alati koji mi stoje na raspolaganju

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Christian Schmidt: Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu (Fena)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na na raspolaganju, prenosi agencija Fena.

“Ja sam visoki predstavnik, koji kontrolira provođenje Dejtonskog sporazuma“, kazao je on u intervjuu za BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Visokog predstavnika bira Vijeće za provedbu mira [PIC], tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima, nego o sadržaju“, kazao je njemački diplomata te dodao kako nije tu da bi se svidio političarima, nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

‘Bilo je signala iz entiteta RS’

“Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u Bosni i Hercegovini i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači da blokiraju sami sebe.“

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u Bosni i Hercegovini te da razgovara s ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

“Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari“, kazao je Schmidt.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti bh. entiteta Republike Srpske da s njim razgovaraju, odgovario je potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO