Matthew Palmer američki izaslanik za izborne reforme u BiH

Izborna reforma u Bosni i Hercegovini jedan je od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi Zapadni Balkan bio funkcionalniji, kažu američki zvaničnici.

Imenovanje Matthewa Palmera je 'važan znak' predanosti zemlji, kaže Gabriel Escobar (EPA)

Sjedinjene Američke Države imenovale su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera da nadgleda problematični program izborne reforme u Bosni i Hercegovini, u koraku za koji Washington kaže da je znak njene predanosti regiji, javlja Radio Slobodna Evropa, prenosi Fena.

Gabriel Escobar, koji je ranije ovog mjeseca imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Srednju Evropu, rekao je za Radio Slobodna Evropa u Washingtonu da će Palmer biti glavni čovjek SAD-a na vrućoj temi, prenosi Fena.

‘Izbori moraju biti transparentniji’

Escobar je kazao da je izborna reforma u Bosni i Hercegovini jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi Zapadni Balkan bio “funkcionalniji”.

“Jako sam sretan što se Matt [Palmer] zadržava oko tog dijela posla, jer ima ogromno znanje, kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni i Hercegovini trebali funkcionirati”, rekao je Escobar.

Kazao je da izbori moraju biti “transparentniji, da više odgovaraju stvarnoj volji ljudi”.

Escobar je zaključio da je imenovanje Palmera za čelnog čovjeka na izborima u Bosni i Hercegovini “važan znak” predanosti zemlji.

Izvor: Agencije

Povezane

U Mostaru je održan sastanak specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Balkan Matthewa Palmera sa predstavnicima devet partija koje su učestvovale u pregovorima o izbornim pravilima za taj grad. Palmer je izrazio zadovoljstvo što će građani Mostara nakon 12 godina ponovo imati priliku da biraju lokalnu vlast i najavio da će izborni proces biti pažljivo […]

Published On 10 Sep 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO