Kurz: Evropska unija mora ispuniti obećanja na Balkanu

Austrijski kancelar je poručio da Evropa mora ispuniti obaveze i nastaviti svim zemljama Zapadnog Balkana nuditi vjerodostojne perspektive za pridruživanje Uniji.

Sebastian Kurz: Turska ili Kina ogli bi popuniti vakuum koji bi nastao (EPA)

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz istakao je tokom nedavne posjete Beogradu da se njegova zemlja snažno zalaže za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koja mora ispuniti obećanja na Balkanu kako to ne bi iskoristili konkurenti poput Turske ili Kine.

U intervjuu za beogradski Blic je naglasio pitanje važnosti dijaloga Srbije i Kosova, vojne neutralnosti, srbijanske vanjske politike, koja nije uvijek u saglasnosti s Briselom.

Govorio je i o mogućim posljedicama ako Evropa odustane od posvećenosti regiji Zapadnog Balkana, gdje bi drugi, poput Turske ili Kine, popunili vakuum koji bi tada nastao, prenosi Tanjug.

Austrijski kancelar je poručio da Evropa mora ispuniti obaveze i nastaviti svim zemljama Zapadnog Balkana nuditi vjerodostojne perspektive za pridruživanje, a da je u isto vrijeme važno da sve države regije ambiciozno nastave s reformama.

Austrija za pristup svih zemalja Uniji

Kurz je potvrdio da će se Austrija dosljedno zalagati u EU za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana, što je evropski konsenzus i bit će tema neformalnog Evropskog vijeća u Ljubljani početkom oktobra.

Poručio je da bi tokom približavanja EU trebalo usvojiti i vanjskopolitičke stavove Unije, u kontekstu vanjske politike Srbije prema Rusiji i Kini, ali smatra da su dobri odnosi i s Briselom i s Pekingom i dalje mogući, na jednakim osnovama, bez stvaranja odnosa zavisnosti.

Kurz je mišljenja da je vojna neutralnost Srbije ostvariva u okvirima Unije na osnovu dosadašnjih iskustava, ako to bude odluka srbijanske vlade.

Izvor: Agencije