Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

Kemal Kurspahić bio je poznati bh. novinar i ratni urednik Oslobođenja, dobitnik brojnih novinarskih nagrada te predavač na uglednim svjetskim univerzitetima.

Kurspahić se zalagao za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost (Al Jazeera)

Kemal Kurspahić, nagrađivani bh. novinar i ratni urednik Oslobođenja, preminuo je od posljedica moždanog udara kojeg je zadobio nakon lakšeg hirurškog zahvata, potvrdila je njegova porodica, prenosi portal Media.ba.

Kurspahić je bio glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje od 1988. do 1994. Oslobođenje je u prvoj godini njegovog mandata proglašeno za List godine u Jugoslaviji 1989.

Za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji odbrane Sarajeva i održavanje u listu ideje vjerske i nacionalne tolerancije u najtežim ratnim vremenima, Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu: List godine u svijetu 1992. (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji), Nagradu slobode u Skandinaviji; Saharovljevu Nagradu za ljudska prava Evropskog parlamenta; Nagradu Oscar Romero u Teksasu; Nagradu za savjesnost i integritet u novinarstvu Nieman Fondacije na Harvardu; Nagradu za dostignuća u novinarstvu IPS Servisa iz Rima, i brojna druga priznanja.

Kemal Kurspahić je i lično dobio prestižne svjetske nagrade kao što je Urednik godine u svijetu 1993. godine (World Press Review – New York); Nagrada za hrabrost u novinarstvu 1992. (International Women’s Media Foundation – Washington, DC); Nagrada za ljudska prava 1993. (Fondacija Bruno Krajski – Vienna, Austria); Heroj borbe za slobodu štampe 2000. (International Press Institute – Vienna, Austria); Nagradu Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi (SEEMO – Vienna, Austria).

Akademska karijera

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na Harvard Univerzitetu, a u proljeće 1999. gostujući Clark Fellow na Cornell Univerzitetu.

Predavao je i na drugim vodećim američkim univerzitetima i savjetovao mnogobrojne vodeće političare poput predsjednika Bill Clintona i u to doba senatora Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu “As Long As Sarajevo Exists/Sve dok Sarajevo postoji” i “Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace”.

Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom “Zločin u 19:30 – Balkanski mediji u ratu i miru”.

U Sarajevu su štampane još dvije njegove knjige, “Bijela kuća” i “Pisma iz rata”.

Komentari u svjetskim medijima

Objavljivao je komentare u najvećim svjetskim listovima uključujući The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, International Herald Tribune, Die Zeit, Dagens nyheter, Politiken i druge.

U Americi je radio i kao vodeći urednik lanca nedjeljnih listova The Connection, gdje je obučavao i inspirisao mnogobrojne mlade novinare i dobio mnoštvo nagrada izdavača novina države Virdžinija, uključujući i nagrade za najbolje redakcijske strane.

Od ljeta 2001. do ljeta 2006. radio je u međunarodnoj diplomatiji, najprije kao predstavnik za štampu agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i organizovanog kriminala u Beču a zatim kao predstavnik te agencije za karipski region sa sjedištem na Barbadosu, odgovoran za 29 država i teritorija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO