Raspoređena 22 EU posmatrača za lokalne izbore na Kosovu

Zamjenik šefa misije Evropske unije Konrad Olszewski kaže da će dugoročni posmatrači biti podijeljeni u 11 timova.

Zamjenik šefa misije Konrad Olszevski (Anadolija)

Misija Evropske unije za posmatranje izbora (EU-EOM) na Kosovu rasporedila je u četvrtak, prvog dana predizborne kampanje, 22 posmatrača kako bi počela dugoročno posmatranje lokalnih zbora, koji su zakazani za 17. oktobar.

Ova misija, koju vodi austrijski zastupnik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl, počela je s radom u Prištini 5. septembra, dolaskom osnovnog tima od 10 stručnjaka.

Zamjenik šefa ove misije Konrad Olszewski izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini da će dugoročni posmatrači biti podijeljeni u 11 timova, svaki tim s dva člana.

Ostaju do kraja izbornog procesa

“Danas raspoređujemo 11 timova dugoročnih posmatrača, svaki sa po dva člana, koji će ocijeniti kampanju i pripreme. Oni su nam veoma važni iz više razloga. Ovi posmatrači će biti naše oči i uši na terenu, koji će nas izvještavati o nalazima izbornog procesa usredsređenom na kampanju i administrativnim pripremama za izbore. Oni će se sastati s kandidatima, s lokalnim vlastima, s izbornim komisijama u općinama, s biračima i svim ostalim zainteresiranim stranama”, rekao je on.

Olszewski je kazao da posmatrači dolaze iz 19 zemalja, a polovinu čine žene.

Ova misija će biti pojačana kratkoročnim posmatračima neposredno pred izborni dan, kako bi se osiguralo da se što veći broj biračkih mjesta posjeti širom Kosova.

Misija EU-a za posmatranje izbora ostaje na Kosovu do kraja izbornog procesa, uključujući drugi mogući krug izbora za gradonačelnike, 14. novembra.

Ova misija radi pod kodeksom ponašanja koji zahtijeva strogu političku neutralnost i nemiješanje i radi u skladu s Deklaracijom principa za međunarodno posmatranje izbora.

Na spiskuj 1.885.448 birača

Zvanična kampanja za lokalne izbore počela je u četvrtak i trajat će 30 dana.

Redovni lokalni izbori raspisani su za 17. oktobar i na njima se biraju gradonačelnici i odbornici općinskih skupština u 38 općina.

Konačni birački spisak za lokalne izbore sadrži 1.885.448 birača, ili 90.586 birača više u odnosu na zadnje prijevremene parlamentarne izbore, održane 14. februara ove godine.

Broj građana s pravom glasa van države koji su uspješno registrirani kao birači van Kosova je 15.532.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO