Ćamil Duraković smijenjen sa funkcije predsjednika SO Srebrenica

Većina bošnjačkih zastupnika je prije glasanja napustila sjednicu Skupštine opštine Srebrenica, opoziv izglasan sa 15 glasova za i jednim protiv.

Na sjednici Skupštine opštine Srebrenica u četvrtak usvojen je prijedlog da se na dnevnom redu kao prva nađe tačka o opozivu predsjednika SO Ćamila Durakovića.

Nakon toga je većina bošnjačkih odbornika napustila sjednicu, osim odbornika Salke Tursunovića.

U nastavku sjednice izglasan je opoziv (15 za i jedan protiv) Durakovića, prenosi Anadolija.

Tursunović novi predsjednik

Nešto kasnije je za novog predsjednika izabran upravo Tursunović, koji je, kako navode bh. mediji, na izborima bio kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

“Meni je bila čast da je mene na ovu poziciju predložio Klub odbornika ‘Moja adresa Srebrenica’ i DF-a [Demokratska fronta]. Ne želim da odem sa ove pozicije kao neko koga je neko etiketirao kao nacionalistu, srbomrsca, nekoga ko krši akte i zakone. Nastojao sam da radim po zakonu. Bošnjaci su bili opredijeljeni da rade u korist svih građana. Često smo govorili da nam uticaji dolaze sa strane i da to utiče na nas ovdje”, rekao je Duraković.

Deblokada lokalne zajednice

Smatra da su “Bošnjaci pokazali hrabrost ulaskom u vlast” u Srebrenici.

“Bošnjaci su pokazali političku hrabrost kada smo ušli u vlast kako bi deblokirali rad lokalne zajednice. Danas direktno svjedočimo političkoj naredbi [predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD] Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka da se mene smijeni. Ja neću prestati govoriti. To je sigurno i nastavit ću govoriti ovdje, u Skupštini, i na svim mjestima gdje treba o problemima građana. Svima je jasno da ulazimo u političku krizu u Srebrenici”, rekao je Duraković nakon smjene za Anadoliju.

Loša komunikacija

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić nakon smjene je rekao kako je s Durakovićem imao lošu komunikaciju “od samog početka“.

“Shvatajući politiku, ali i moralne principe, nisam mogao ostvariti dobru komunikaciju sa njim. Bile su inicijative oko zakuvavanja situacije te postavljanja loše slike Srebrenice“, istakao je on.

Izvor: Agencije