Slovenija će produžiti ogradu za zaštitu od migranata prema Hrvatskoj

Ograda se od velike migracijske krize 2015-16, kada je Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu,  do sada već protegnula na više od polovice dužine međusobne granice dviju država.

Slovenija se nalazi na takozvanoj balkanskoj izbjegličkoj ruti prema zapadnoj i centralnoj Evropi (EPA)

Slovenija će produžiti ogradu na granici s Hrvatskom, namijenjenu onemogućavanju ilegalnih migracija, najavio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Prilikom posjeta Savinjskoj regiji (centar Celje), koja se proteže od hrvatske do austrijske granice, on je pogledao stanje na granici s Hrvatskom i kako se ona kontrolira te najavio postavljanje još nekoliko desetaka kilometara protumigrantske ograde, prenosi Hina.

Ograda se od velike migracijske krize 2015-16, kada je Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu,  do sada već protegnula na više od polovice dužine međusobne granice dviju država.

Pomoć za ranjive grupe, žene i djecu

Vlada je u zaključnoj fazi potpisivanja ugovora o postavljanju više desetaka kilometara nove granične zapreke na južnoj granici, kazao je novinarima Hojs, dodavši da bi radovi mogli početi za dvije do tri sedmice.

Po riječima Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, trenutno obavještajni podaci ne govore o mogućem većem migrantskom valu iz Afganistana nakon što su tu zemlju preuzeli talibani.

Kako je dodao, to je zasluga i činjenice što evropski ministri unutrašnjih poslova nedavno nisu dopustili da se nakon pada Afganistana u ruke talibana za moguće izbjeglice i migrante “širom otvore” vrata Evropske unije, kao što je to bilo u krizi 2015/16.

“To znači da će Evropa pomagati samo onima kojima je pomoć stvarno  potrebna, a to su ranjive grupe, žene i djeca”, kazao je Hojs.

Slovenija se nalazi na takozvanoj balkanskoj izbjegličkoj ruti prema zapadnoj i centralnoj Evropi, no za razliku od prije nekoliko godina, njena policija bilježi sve manje pokušaja ilegalnog ulaska izbjeglica i migranata.

Prema službenim podacima, u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 4.495 nezakonitih ulazaka, što je za 70 posto manje nego u istom razdoblju lani, kad ih je zabilježeno 7.577.

Žica na više od 200 kilometara ograde

Među zatečenim ilegalnim migrantima najviše je onih iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, koji čine polovicu svih ilegalnih ulazaka, a smanjen je broj Pakistanaca, Marokanaca i Alžiraca.

Vlada je zaoštrila ove godine propise koji omogućuju dobivanje azila, a Slovenija se, kao predsjedavajuća Vijeća EU-a, u ovom semestru usprotivila uspostavljanju takozvanih humanitarnih koridora za moguće izbjeglice iz Afganistana.

Žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, na početku velikog migrantskog vala iz Sirije 2015-16, počela je postavljati nekadašnja vlada Mire Cerara, a do sada se žica nalazi na više od 200 kilometara njene dužine.

Izvor: Agencije