Predsjednica EK-a u posjeti Zapadnom Balkanu krajem septembra

Želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja; dugujemo to svim mladima koji vjeruju u budućnost Evrope, kazala je Ursula von der Leyen.

Ursula Von der Leyen je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu (EPA)
Ursula Von der Leyen je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu da će do kraja ovoga mjeseca posjetiti zemlje Zapadnog Balkana kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja.

“Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svima mladima koji vjeruju u budućnost Evrope”, izjavila je ona u govoru o stanju Evropske unije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamena u Strasbourgu.

Novi ekonomski i investicijski plan

Dodala je da EU pojačava podršku Zapadnom Balkanu kroz novi ekonomski i investicijski plan, koji je vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda te regije.

“Činimo to jer je ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Unije”, rekla je Von der Leyen.

Također je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu, od jačanja angažmana u Istočnom partnerstvu do provedbe novog programa za Sredozemlje i nastavka rada na različitim aspektima odnosa s Turskom.

Ursula von der Leyen, boravit će od 28. do 30. septembra u posjeti Zapadnom Balkanu, prilikom koje će obići svih šest zemalja u regiji, poručeno je u xsrijedu iz EK-a.

Plan i program posjete još u pripremi, ali iz Brisela naglašavaju da dolazak predsjednice EK-a prethodi samitu EU – Zapadni Balkan, koji će 6. oktobra biti održan u Sloveniji.

U oktobru godišnji izvještaj EK-a

”Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegove dalje integracije, već i da se obezbijedi dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana, koji je u samoj srži angažmana EU-a s regijom”, poručuju iz Brisela.

U oktobru se očekuje da EK izađe s godišnjim izveštajem o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu eurointegracija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO