Evropski parlament odobrio 14,2 milijarde dolara za jugoistok Evrope

Pomoć će u idućem sedmogodišnjem periodu biti snažnije uvjetovana poštivanjem evropskih vrijednosti.

Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima (EPA)
Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima (EPA)

Evropski parlament je zemljama jugoistočne Evrope na putu prema članstvu u Evropskoj uniji u srijedu odobrio pretpristupnu pomoć od 14,2 milijarde eura, no koja će u idućem sedmogodišnjem periodu biti snažnije uvjetovana poštivanjem evropskih vrijednosti.

U trećoj generaciji instrumenta IPA za period 2021- 2027. predviđa se obustava pomoći u slučajevima nazadovanja u području demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u sedam država korisnica tog fonda, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima zastupnika desne grupacije Identitet i Demokracija koji su tražili da se obustave pregovori o pristupanju te zemlje EU-u kao i „sva finansiranja, naročito putem IPA-e“.

Kritike na račun Turske

Turska ne dijeli evropske vrijednosti, a masovnu imigraciju koristi kao oružje protiv Grčke i članica Unije, obrazložili su svoje protivljenje.

Amandman su zastupnici velikom većinom odbacili na glasanju u srijedu, iako su se kritikama turskih vlasti, pa i stanja u drugom zemljama korisnicima te pomoći, u raspravi održanoj u utorak navečer pridružili i zastupnici drugih klubova.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO