Srbija, RS i Kosovo: Zastave uoči praznika ‘srpskog jedinstva’

Vlade Srbije i bh. entiteta Republike Srpske odlučile su da 15. septembra bude obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave te pozvale građane da istaknu srpske zastave.

Pod geslom "Srpstvo je vaskrslo" praznik je zamišljen kao zajednički praznik Srbije i entiteta RS, ali Vučić je pozvao da ga obilježe i Srbi iz ostalih "srpskih" zemalja (Tanjug)

Vlade Srbije i bh. entiteta Republike Srpske odlučile su da 15. septembra bude obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Centralna manifestacija desit će se na Savskom trgu u Beogradu, a na ceremoniji će se obratiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Program će biti okončan izvođenjem pjesme “Ovo je Srbija” i vatrometom iznad Beograda. Vlasti su pozvale građane da na ovaj praznik istaknu srpsku zastavu.

Pupovac protiv

Pod geslom “Srpstvo je vaskrslo” praznik je zamišljen kao zajednički praznik Srbije i entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, ali Vučić je pozvao da ga obilježe i Srbi iz ostalih “srpskih” zemalja, konkretno, Crne Gore, dijelova Makedonije, Kosova i Hrvatske.

S ovim se nije složio predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske Milorad Pupovac koji je rekao da Srbi u Hrvatskoj, iznad svega, moraju prvenstveno poštovati zakone države u kojoj žive.

“Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. Važno je da se otklone sve zablude. Hrvatska ima pravila o korištenju zastava drugih zemalja. To isto tako vrijedi i za Srbiju. Od velike važnosti je da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone, kao i Hrvati u Srbiji”, rekao je Pupovac.

Zastave na Kosovu i u Banjaluci

Banjaluka je s druge strane već okićena srpskim trobojkama, a na centralnoj manifestaciji u ovom bh. gradu obratit će se predsjednica RS-a Željka Cvijanović, te uime predsjednika Srbije, ministrica rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Gradovi i opštine na Kosovu, u kojima žive većinski Srbi, okićeni su zastavama Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković objavio ja na Facebooku da je sve spremno za obilježavanje.

“Srpske sredine širom KiM okićene su srpskom trobojkom, a naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu! Nema svetije vrednosti za naš narod na Kosovu i Metohiji od sloge i jedinstva”, napisao je.

Sutra bi u skupštinama Srbije i RS trebao da bude usvojen i Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Izvor: Agencije