Vlada Crne Gore Cetinjski manastir prepisala na državu

Skupština opštine Cetinje se treba u utorak izjasniti o inicijativi građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da pripada njoj (Arhiva)

Vlada Crne Gore odlučila je, bez održavanja sjednice, da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goruu, mjesto prijestolnice Cetinja, kao nosioca prava svojine, navodi se u Vladinoj odluci.

Vlada je odluku donela u ponedjeljak, a Skupština opštine Cetinje se treba u utorak izjasniti o inicijativi građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), prenosi Beta.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) tvrdi da pripada njoj.

Zabrana otuđenja i opterećenja

Crnogorska Vlada je u ponedjeljak naredila Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja obavi zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u listu nepokretnosti, i to na svim katastarskim parcelama, do okončanja postupka promjene upisa u katastarskom operatu.

Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja ispravi upisanog nosioca prava svojine tako što će, umjesto Prijestolnice Cetinje, kao nosioca prava svojine, vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. novembra 2005. godine, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korištenja.

Izvor: Agencije