Sud u Beogradu odredio Edinu Vranju pritvor od 30 dana

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo upozorenje građanima za putovanja u Republiku Srbiju.

Tužilaštvo Vranja tereti da je kao isljednik u logoru u Goraždu tokom 1993 i 1994. godine učestvovao u maltretiranju i premlaćivanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti (Patria)

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana Edinu Vranju, koji je uhapšen u Srbiji pod sumnjom za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije jutros je dao iskaz u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. 

Tužilaštvo Vranja tereti da je kao isljednik u logoru u Goraždu tokom 1993 i 1994. godine učestvovao u maltretiranju i premlaćivanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je danas upozorenje građanima za putovanja u Republiku Srbiju.

“Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju”, navodi se u upozorenju.Kažu kako se upozorenje izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.W

“Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava”, zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Prijava iz 2018. godine

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pozvalo ambasadoricu BiH u Beogradu Aidu Smajić na konsultacije.

Ambasador Srbije u Sarajevu Aleksandar Đorđević u ponedjeljak se nije odazvao pozivu iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića. Naveo je da poziv nije poslat u skladu sa diplomatskim standardima.

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizirani kriminal, uhapšen je u nedjelju na graničnom prijelazu Uvac.

On je potvrdio medijima da je razlog krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

U nedjelju se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je potvrdilo da su pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji s Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj, uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (1965).

Naveli su kako je za njim bila “raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

“On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine, kao islednik u logoru u Goraždu, učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”, navedeno je.

Izvor: Al Jazeera i agencije