Osmani: Nema odlaganja lokalnih izbora na Kosovu

Lokalni izbori zakazani za 17. oktobar neće biti odloženi, jer nema konsenzusa između vlasti i opozicije, izjavila je predsjednica Kosova.

Ustav Kosova nema preciziranu mogućnost odlaganja izbora (Anadolija)

Lokalni izbori na Kosovu zakazani za 17. oktobar neće biti odloženi, jer nema konsenzusa između vlasti i opozicije, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani nakon konsultativnog sastanka s predstavnicima parlamentarnih političkih partija.

Medijima je u ponedjeljak navečer kazala da Ustav Kosova nema preciziranu mogućnost odlaganja izbora, ali je naglasila da Venecijanska komisija predviđa mogućnost odlaganja uz saglasnost vlasti i opozicije, prenosi Anadolija.

Predsjednica je rekla da je Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova, na njen zahtjev, dao preporuku u vezi održavanja lokalnih izbora te da je 11 stručnjaka potpisalo preporuku da se izbori trebaju odložiti.

‘Nepredvidiva situacija po zdravlje građana’

“Uprkos jednoglasnom stavu zdravstvenih radnika o utjecaju izbornog procesa na epidemiološku situaciju, preovladalo je mišljenje opozicionih stranaka … da se izborni proces ne treba odlagati. Bojim se da bi takav stav mogao dovesti do nepredvidivih situacija po zdravlje građana, poštujem pravo političkih stranaka da zadrže takav stav, ali to ne znači da se slažem sa ovim stavom”, istakla je Osmani.

Odbacila je glasine da radi u službi vladajuće partije i da će na njihov zahtjev pomjeriti datum održavanja izbora.

Osmani je kazala da ne može skratiti predizbornu kampanja, koja po zakonu traje 30 dana.

Također je dodala da bi u slučaju odlaganja izbori bili održani najkasnije u decembru, odnosno mogli bi biti pomjereni najviše za dva mjeseca, jer se najkasnije 30 dana od isteka mandata gradonačelnicima izbori moraju održati.

Premijer Kosova Albin Kurti je u ime Pokreta Samoopredjeljenje izjavio da podržava preporuku Nacionalnog instituta Kosova da se izbori odlože.

Rekao je da iako su trenutno brojke sa zaraženima bolje, njegova partija ne bi željela da se nakon izbora ponovo pogorša situacija i da u novembru i decembru bude novi val infekcije korona virusom.

Predizborna kampanja počinje 15. septembra

“Poštovat ćemo odluku kakva god bila”, kazao je Kurti.

Opozicione partije – Demokratski savez Kosova, Demokratska patrtija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova – jednoglasno u bile protiv odlaganja izbora, ali da se kampanja može skratiti ili da je uopće ne bude.

Predstavnici manjinskih partija koje su dio izvršne vlasti izjasnili su se za odlaganje lokalnih izbora, ali ne za mjesec ili dva, kada počinje zima, nego na proljeće.

Predizborna kampanja za lokalne izbore na Kosovu počet će 15. septembra, a većina partija već uveliko vodi kampanju na terenu.

Izvor: Agencije