Merkel: EU ima strateški interes za prijem država Zapadnog Balkana

Njemačka kancelarka održala je bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

Njemačku kancelarku je kod Palate brigada svečano dočekao premijer Edi Rama i ostali albanski zvaničnici (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tokom svoje današnje posjete Albaniji pozvala lidere Zapadnog Balkana da ojačaju svoju regionalnu saradnju na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Merkel je pozdravila balkanske inicijative za saradnju i poručila da one idu u prilog unapređenja Berlinskog procesa, programa koji je započet 2014. godine radi jačanja regionalne saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, prenosi AP, piše Tanjug.

“Sa geostrateškog stanovišta, Evropska unija, ili konkretno Njemačka, imaju vlastiti interes za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU”, naglasila je Merkel na konferenciji za novinare.

Države Zapadnog Balkana nalaze se u različitim fazama na putu ka članstvu u EU. Njihov napredak u integraciji nedavno je odgođen zbog zastoja u interesovanju samog bloka za proširenjem, kao i perioda diplomatskih previranja s kojima se EU suočila kada je Velika Britanija napustila Uniju.

Nakon veta Bugarske, pokretanje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Sjevernu Makedoniju je odgođeno, iako su već ispunile kriterije.

“EU mora da održi svoju riječ i ne mora uvijek iznova da izmišlja nove uslove, ako se možda zbog domaćih razloga u nekim zemljama izgubi interes da se proces pristupanja ubrza. To izaziva razočarenje i to razočaranje mogu da razumijem. Trebalo bi da vjerujemo jedni drugima”, rekla je Merkel.

Sastanci sa liderima

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u zvaničnu posjetu albanskoj prijestolnici Tirani, gdje se u okviru oproštajne zapadnobalkanske turneje sastala s visokim zvaničnicima te zemlje, ali i liderima regije, javlja agencija Anadolija.

Merkel je na početku sastanka liderima rekla da je željela da odvojeno posjeti svaku zemlju, ali da to nije bilo moguće.

“Planirala sam da dođem u svaku zemlju, ali je to bilo nemoguće i za to bi bilo potrebno tri do četiri dana. U trenutnoj situaciji to je mnogo i zato sam vam zahvalna što smo se okupili ovdje”, poručila je njemačka kancelarka, prenosi Tanjug.

Ona se liderima Zapadnog Balkana pridružila nakon bilateralnog razgovora sa domaćinom, albanskim premijerom Edijem Ramom.

Osim Rame, sastanku prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić, Kosova Albin Kurti te predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Iz Vlade Crne Gore saopćeno je da je glavna tema sastanka regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje. Dodaje se i da je Merkel istaknula da je Crna Gora je najnaprednija država – kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

U saopštenju se navodi i da je Merkel “apostrofirala važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim riječima, može koristiti svim državama Zapadnog Balkana”.

“Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje EU. U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije”, piše u saopćenju Vlade.

Uručen orden

Merkel je na Međunarodnom aerodromu „Majka Tereza“ u Tirani dočekala ministrica za evropske i vanjske poslove Albanije Olta Xhacka. Njemačka kancelarka se potom s delegacijom uputila prema Palati brigada u glavnom gradu Albanije, gdje ju je svečano dočekao premijer Edi Rama i ostali albanski zvaničnici.

Rama je njemačkoj kancelarki na početku sastanaka iza zatvorenih vrata sa Merkel uručio orden „Zvijezda sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost“.

„Posebno zadovoljstvo mi je da vam u ime Albanije odam počast je odati počast vama, u ime Albanije, velikom vrpcom sa Zvijezdom sa velikom vrpcom za javnu zahvalnost“, napisao je on.

Angela Merkel će, nakon 16 kancelarskih godina, uskoro napustiti politiku.

Tri vodeća kandidata za nasljednika njemačke kancelarke su Armin Laschet, kandidat konzervativnog bloka Kršćansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija (CDU/CSU), kojem pripada i aktuelna kancelarka, Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD, lijevi centar), te Annalena Baerbock iz Zelenih.

Izvor: Agencije