Tužiteljstvo BiH: Protiv Edina Vranja obustavljena istraga 2018. godine

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozvalo je bh. ambasadoricu u Srbiji Aidu Smajić na hitne konsultacije u Sarajevo.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je da je Ambasada BiH u Beogradu zaprimila službenu informaciju o hapšenju državljanina BiH Edina Vranja (Patria)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije informirano o hapšenju Edina Vranja na graničnom prelazu prilikom ulaska u Srbiju.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine o navedenom hapšenju informirano je iz medijskih izvještaja te nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju od nadležnih organa Srbije“, saopćeno je iz bh. Tužiteljstva, prenosi Anadolija.

U saopćenju je navedeno da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine postupalo na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa protiv više osoba koja se odnosi na navode o ratnim zločinima počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu 1993. i 1994. godine.

“U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku. U odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba 26. decembra 2018. godine donesena je naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja nije bio izjavljen prigovor”, saopćeno je.

Reakcija bh. Ambasade u Beogradu

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je o svemu navedenom hitno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Beogradu zaprimila službenu informaciju o hapšenju Edina Vranja, prenosi Fena.

Iz Ministarstva navode da je Ambasada odmah zatražila od nadležnih organa da predstavnik Ambasade Bosne i Hercegovine posjeti bh. državljanina te ponudi pravnu pomoć i zaštitu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozvalo je bh. ambasadoricu u Srbiji Aidu Smajić na hitne konsultacije u Sarajevo.

Dodali su kako će Ambasada Bosne i Hercegovine u Beogradu zatražiti i sastanak s postupajućim tužiteljom u tom predmetu te da će svaka vrsta konzularne zaštite po Bečkoj konvenciji biti pružena bh. državljaninu koji je to zatražio.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković naložila je u nedjelju Ambasadi u Beogradu te službama u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se hitno razmotre sve pravne mogućnosti te poduzmu radnje vezane za taj slučaj, saopćeno je.

Prijava iz 2018. godine

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizirani kriminal, uhapšen je u nedjelju na graničnom prijelazu Uvac.

On je potvrdio medijima da je razlog krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

U nedjelju se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je potvrdilo da su pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji s Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj, uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (1965).

Naveli su kako je za njim bila “raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

“On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine, kao islednik u logoru u Goraždu, učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”, navedeno je.

Ambasador Srbije odbio poziv

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je u ponedjeljak ujutro doći na razgovor u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića, potvrđeno je u kabinetu predsjedavajućeg.

Tema razgovora je trebala biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu.

Iako se radilo o službenom pozivu, ambasador Đorđević je poručio da se neće odazvati.

Ambasador Đorđević oglasio se saopćenjem po pitanju poziva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u kojem je naveo kako poziv iz Komšićevog ureda nije upućen u skladu s diplomatskim protokolom.

Izvor: Al Jazeera i agencije