Vučić: Hvala Merkel na svemu učinjenom za Srbiju

Njemačka kancelarka Angela Merkel će nakon Beograda otputovati u Tiranu gdje će se sastati sa premijerima Zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu izrazio je zahvalnost njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za sve što je činila za Srbiju, posebno kada je riječ o njemačkim investicijama u zemlji.

On je ranije na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekao Merkel koja boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji.

Merkel i Vučić razgovarali su o eurointegracijama Srbije, i usklađenosti vanjske politike Srbije sa EU, kao i o odnosima sa Kosovom.

Merkel je rekla da su odnosi Njemačke i Srbije zasnovani na saradnji i povjerenju.

„Kroz godine naše saradnje uspostavili smo otvoren odnos pun povjerenja. Na tom putu smo postigli cijeli niz rezultata bez obzira što je pred Srbijom i cijelom regijom još dug put do članstva u EU, što je naš zajednički cilj“, dodala je.

Izrazila je zadovoljstvo što predstoji zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

Prenijela je da je sa predsjednikom Vučićem razgovarala i o unutrašnjo-političkim pitanjima, kao i potrebi daljeg provođenja reformi, te i naglasila neophodnost otvaranja daljih pristupnih poglavlja.

Merkel je ukazala da je njeno putovanje povezano sa regijom, podsjećajući da će se u Tirani sastati sa premijerima Zapadnog Balkana.

Ukazala je da važnu ulogu u procesu približavanja EU ima Berlinski proces, te izrazila zadovoljstvo što se već vide rezultati.

Međutim, naglasila je da Berlinski proces ne zamjenjuje pristupni proces, već ima za cilj povezivanje u regionu. Dodala je da će uskoro uslijediti i Samit o Zapadnom Balkanu u Sloveniji.

Prenijela je da je bilo riječi i o Kosovu, kao i Bosni i Hercegovini, te mnogim drugim temama.

„Vjerujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da se druga strana čuje, na osnovu čega se preduzimaju dalji koraci odlikuje naše odnose“,istakla je Merkel.

Signal za Srbiju i Zapadni Balkan

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih političara današnjice je i ambasador Njemačke Thomas Schaub i ambasadorica Srbije u Njemačkoj Snežana Janković.

Avion je sletio u 16.15 minuta, a predsjednik Vučić dočekao je kancelarku sa buketom cvijeća.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsjednika Vlade.

Boravak Merkel u Beogradu i razgovori koje će imati, snažan signal su da Srbija i zapadni Balkan ostaju visoko na agendi Njemačke, piše Tanjug.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju tokom njenog boravka na toj funkciji.

Merkel je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno na polju njemačkih investicija.

Kancelarka Merkel, koja poslije Beograda ide u Tiranu gdje će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, će u Beogradu boraviti najduže i za to vrijeme će imati niz sastanaka.

Planirani razgovori iza ‘zatvorenih vrata’

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsjednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate Srbije.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Srbije je rekao i da je sa Merkel uvijek imao “otvorene razgovore”, bez obzira o čemu su razgovarali, da je sretan zbog njene posjete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

“Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015. godine, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje”, rekao je Vučić.

U fokusu razgovora bilateralni odnosi

Ranije je portparolka njemačke vlade Martina Fitz najavila je da će u fokusu razgovora Merkel i Vučića biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Većina analitičara očekuju da će Merkel u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući prije svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Pretpostavlja se ipak da će se u razgovoru sa Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine, stanja u Bosni i Hercegovini, naročito u kontekstu imenovanja njemačkog diplomate Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Posljednji put kancelarka Merkel posjetila je Beograd jula 2015. godine, kada joj je domaćin bio Vučić, ali tada u funkciji predsjednika Vlade Srbije.

Izvor: Agencije