Vučić dogovorio s Dodikom izgradnju memorijalnog centra za žrtve Jasenovca

Memorijalni centar trebao bi biti izgrađen na prostoru Donje Gradine u Bosni i Hercegovini – 80 posto sredstava izdvojila bi Srbija, a ostatak bh. entitet Republika Srpska.

Prethodno su o izgradnji 'svesrpskog svetilišta' razgovarali Vučić i patrijarh Porfirije (buducnostsrbijeav/Instagram)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom.

Vučić je na Instagramu napisao da je, povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu te obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, završio dogovor sa Dodikom da na prostoru Donje Gradine [u Bosni i Hercegovini] bude izgrađen veliki memorijalni centar, prenosi Tanjug.

“To bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u koje bismo uložili veliki novac, 80 odsto Srbija i 20 odsto [bosanskohercegovački entitet] Republika Srpska. Srpski narod pamti i ne stidi se svojih žrtava”, napisao je predsjednik Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, uz fotografiju sa sastanka sa Dodikom.

Sastanak Vučića i patrijarha SPC-a

U petak su izgradnju “svesrpskog svetilišta” i Donjoj Gradini dogovorili Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Porfirije.

Vučić je tada istakao da Srbija i SPC čine to da “sećanje na srpsko ime i prezima ne bude zatrto” i naglasio da su se Porfirije i on tokom sastanka čuli i sa Dodikom.

Porfirije je istakao da je “reč svetilište prava koja opisuje mesto stradanja u Jasenovcu”, navodeći da se “pamćenje nikad neće pretvoriti u zlopamćenje”.

Razgovarali i o Schmidtovoj posjeti Beogradu

Iako se tokom nedjeljnog sastanka Vučića i Dodika govorilo o aktuelnoj situaciji u BiH i odnosu predstavnika entiteta Republika Srpska prema novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, sagovornici nisu u javnost iznijeli puno detalja.

“Razgovarali smo o Schmidtovoj posjeti Beogradu. Predsjednik Vučić zna da sam ja neko ko misli da visoki predstavnik nije legitiman i da bih volio da do tog sastanka nije došlo”, rekao je Dodik, prenosi Patria.

Ponovio je da se “ne misli sretati” sa Schmidtom u funkciji visokog predstavnika.

“Nema potrebe da se srećem s njim i da mu dajem legitimitet”, rekao je Dodik.

Izvor: Agencije