Vlada Kosova usvojila nove anti-COVID mjere

Najveća novost je da se početak školske godine na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu odgađa do 26. septembra.

Za ulazak na Kosovo potrebno je predočiti potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-a 19 ili odgovarajuće testove (EPA)
Za ulazak na Kosovo potrebno je predočiti potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-a 19 ili odgovarajuće testove (EPA)

Vlada Kosova je na današnjoj online sjednici usvojila nove anti-COVID mjere, među kojima je najveća novina da se početak školske godine na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu odgađa do 26. septembra, prenosi Beta.

I prethodno je početak nove školske godine, predviđen za 1. septembar, bio odgođen zbog velikog broja slučajeva infekcije korona virusom.

Ostaju na snazi mjere da je dozvoljeno okupljanje do 20 ljudi na udaljenosti od 1,5 metra kao i da javne institucije rade samo sa neophodnim osobljem.

Za ulazak u javne institucije potrebno je imati potvrdu o vakcinaciji, najmanje jednom dozom vakcine, PCR test ne stariji od 72 sata i serološki test.

Ostaju na snazi ranije donesene mjere

Od 13. septembra na graničnim prijelazima stariji od 16 godina dužni su da predoče potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-a 19 ili odgovarajuće testove.

Mjere u području gastronomije ostaju i dalje na snazi, zabrana kretanja od 22 do pet sati takođe ostaje na snazi, dok je nošenje maske obavezno u svim slučajevima, osim u vozilima u kojima je jedna osoba ili su u njoj članovi uže porodice, kada se jede ili pije i kada se izlazi u pojedinačnu šetnju.

Ranije donesene mjere ostaju na snazi, a nakon procjene stanja očekuje se da će se nove mjere razmotriti prije 26. septembra.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO