Uhapšen bivši načelnik u FUP-u: Srbija ga sumnjiči za ratni zločin

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u Edin Vranj uhapšen je na graničnom prijelazu Uvac nakon čega mu je MUP Srbije odredio 48-satno zadržavanje.

Vranj je potvrdio medijima da je razlog krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu (Patria)

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković naložila je Ambasadi BiH u Srbiji da odmah reagira i od srbijanskih vlasti dobije zvanične i potpune informacije o statusu Edina Vranja, koji je uhapšen u nedjelju na graničnom prijelazu Uvac.

“Ministarstvo i Ambasada BiH u Beogradu će se odmah uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH.

Bosna i Hercegovina je ranije, u više navrata pozivala Srbiju da poštuje sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina”, rekla je ministrica Turković.

Vranj uhapšen na putu za Sandžak

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal, uhapšen je na graničnom prijelazu Uvac, javila je Patria.

Vranj je potvrdio medijima da je razlog krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

Uhapšen je na putu u Sandžak.

Prema njegovim riječima, bit će prebačen iz Priboja u Beograd.

‘Spin nekih centara u bezbjednosnom aparatu Srbije’

“Šokiran sam, još ne mogu da vjerujem šta se dešava. Na sceni je neko silovanje, neki spin nekih centara u bezbjednosnom aparatu Srbije koji to tako radi da je to prosto da ne povjerujete”, prenijela je Vranjeve riječi agencija Patria.

“Oni se oko mene vrte godinama, ali ja veze sa ratnim zločinima imam kao što imam sa Marsovcima. Situacija u kojoj se trenutno nalazim je vrlo ponižavajuća”, dodao je Vranj.

Oglasio se i MUP Srbije

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je potvrdilo da su pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (1965).

Naveli su kako je za njim bila “raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”.

“On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske”, navedeno je.

MUP Srbije je dodao kako je “osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 časova”, nakon čega će “uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije