Kosovski institut predlaže odgađanje lokalnih izbora

Radna grupa je navela da daje preporuku za odgađanje izbora na osnovu uticaja koji izborni proces može imati na povećanje slučajeva COVID-a 19.

Radna grupa preporučuje prolongiranje izbornog procesa, odnosno zabranu javnih aktivnosti i bilo kakvog okupljanja građana do sljedeće epidemiološke procjene (EPA)
Radna grupa preporučuje prolongiranje izbornog procesa, odnosno zabranu javnih aktivnosti i bilo kakvog okupljanja građana do sljedeće epidemiološke procjene (EPA)

Kosovski nacionalni institut za javno zdravlje preporučio je odgađanje lokalnih izbora koji su zakazani za 17. oktobar, zbog opasnosti od povećanja broja zaraženih korona virusom, prenosi Tanjug.

Radna grupa je navela da daje tu preporuku na osnovu uticaja koji izborni proces može imati na povećanje slučajeva COVID-a 19, odnosno na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije i izveštaja o hospitalizovanim slučajevima i smrtnosti, prenijela je Koha.

Radna grupa preporučuje odgađanje izbornog procesa

“Mišljenje je radnog tima kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje da sprovođenje izbornog procesa, koji uključuje javna okupljanja i okupljanja građana, predstavlja rizik za širenje i povećanje broja zaraženih korona virusom, a time i povećan rizik od smrtnih slučajeva”, navodi Radna grupa.

Kako prenosi Kosovo online, s obzirom da izborni proces može imati povećan uticaj na širenje i povećanje broja slučajeva COVID-a 19, Radna grupa preporučuje odgađanje izbornog procesa, odnosno zabranu javnih aktivnosti i bilo kakvog okupljanja građana do sljedeće epidemiološke procjene.

Izvor: Agencije

Povezane

U Srbiji su u protekla 24 sata registrovana 6.089, u Hrvatskoj 1.042, u BiH 832 nova slučaja, na Kosovu je 685 novozaraženih, a Crna Gora najavljuje nove, pooštrene epidemiološke mjere.

10 Sep 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO