Sa protesta na Cetinju zatražena ostavka premijera Krivokapića

Sa Cetinja je poručeno kako vlast i Srpska pravoslavna crkva moraju prihvatiti da su Crnogorci realnost, a iskazano je i nezadovoljstvo zbog ‘brutalnog prekoračenja ovlašćenja policije’.

Dok u Crnoj Gori rastu tenzije od posljednjih incidenata prošle nedjelje, zaoštreni su politička retorika i neslaganja vlasti i opozicije, ali i unutar same vlade, na Cetinju je održan novi građanski protest.

Nezadovoljni građani okupili su se na Dvorskom trgu, sa kojeg su, kako je rečeno, željeli “reći odlučno NE daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva”.

Skup koji je počeo na glavnom gradskom trgu završen je šetnjom do jedne od barikada koju su prošlog vikenda napravili protivnici ustoličenja, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

‘Moraju prihvatiti da su Crnogorci realnost’

Poručeno je kako vlast i Srpska pravoslavna crkva moraju prihvatiti da su Crnogorci realnost i iskazano nezadovoljstvo zbog, smatraju okupljeni, brutalnog prekoračenja ovlašćenja policije.

Demonstranti su u proglasu, koji je pročitan na barikadi, zatražili ostavku premijera Zdravka Krivokapića i čelnika bezbjednosnog sektora.

Prethodno su građani pozvali “sve kojima je na srcu građanska, demokratska, slobodna, antifašistička i sekularna Crna Gora” na okupljanje kako bi “iskazali protest onima koji su građane prošle nedjelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama zato što ne pristaju na veleizdaju aktuelne vlasti”.

Ne pristaju na status ‘građana drugog reda’

Oni kažu da “ne pristaju na status građana drugoga reda, na obespravljenost, na progon, na represiju”.

“Pokažimo i međunarodnoj zajednici da smo mirni demonstranti željni demokratije i slobode! Srce za Cetinje”, poručili su građani.

Prošle je nedjelje, tokom sukoba demonstranata i policije prilikom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, privedeno 14 osoba, a lakše povrijeđeno njih 60, od čega polovina policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije