Uhapšeni župan sve priznao, podnio ostavku i pušten da se brani sa slobode

Uskok je potvrdio da je, u dva odvojena slučaja, pokrenuo istragu protiv šest okrivljenika, ali je samo za dvojicu zatražio istražni zatvor.

Uskok je potvrdio da je Posavec pušten nakon što je priznao krivično djelo, ali i podnio ostavku na dužnost (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Matija Posavec, prema pisanju hrvatskih medija, podnio je ostavku na mjesto međimurskog župana nakon što je dan ranije priveden u Uskokovoj akciji zbog sumnje za primanje mita i pogodovanje pri zapošljavanju, prenosi Hina.

Prema pisanju nekih medija, Posavec je navodno priznao sve i ponudio ostavku.

U međuvremenu je Uskok potvrdio da su Posavec i predsjednik upravnog odbora međimurske uprave za ceste Josip Kobal pušteni nakon ispitivanja da se brane sa slobode. Sa slobode će se tokom istrage braniti i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Uskok je izvijestio da je, u dva odvojena slučaja, pokrenuo istragu protiv šest okrivljenika, ali je samo za dvojicu zatražio istražni zatvor, piše Hina.

U dijelu povezanim s Posavcem, Uskok je zatražio pritvaranje županijskog pročelnika Milorada Novakovića, dok bi u drugom koraku iza rešetaka mogao završiti policajac Mario Sever koji je s Kovačem navodno sudjelovao u slučaja slanja lažnih prijetnji smrću.

Župan pušten nakon priznanja i ostavke

Advokat Davorin Zalatarek Hini je potvrdio da je Posavec tokom noći pušten na slobodu te da bi uskoro trebao biti pušten i Kovač. Ipak, nije želio govoriti o detaljima, dodavši da je tok istražnog postupka još u fazi da ne može davati bilo kakve komentare.

Uskok je, ipak, u subotu ujutro izvijestio da je Posavec pušten nakon što je priznao krivično djelo, ali i podnio ostavku na dužnost.

Advokat Berislav Živković takođe je potvrdio da je njegov branjenik Kobal pušten na slobodu. Ali, to ga kaže nije iznenadilo jer ne postoje zakonski razlozi za određivanje istražnog zatvora.

“Ako je točno da postoji nekakva snimka onda nema utjecaja na svjedoke, djelo se ne može ponoviti, a nema opasnosti ni od bijega”, kazao je Živković. Zaključio je da Uskok nije donio takvu odluku da bi ona pala na sudu povodom žalbe.

Posavec ispitan u petak, Kovač u subotu

Posavec i njegovi suosumnjičenici dovedeni su na ispitivanje u Uskok u petak, dok je SDP-ov saborski zastupnik, bivši čakovečki gradonačelnik, Stjepan Kovač ispitan u subotu.

Posavec i Kovač, uhapšeni su u istoj policijsko-uskočkoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. No, kako je Kovač imao zastupnički imunitet kazneni progon protiv njega nije mogao biti pokrenut prije 15 sati kada mu je imunitet skinulo saborsko povjerenstvo.

Osim za namještanje poslova u županiji, Uskok Posavca sumnjiči i da je od Kobala primio 1300 eura (10.000 kuna) mita kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru Županijske uprave za ceste.

Uz Kovača su također osumnjičeni međimurski policajac Sever te Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane prijeteće poruke. Cilj im je, kako se doznaje, bio da otkriju ko stoji iza internetske stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči posljednjih lokalnih izbora u maju.

Izvor: Agencije