Krivokapićev odgovor: Izvjesni jedino predsjednički izbori

Iz kabineta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića poručili su predsjedniku Milu Ðukanoviću da mu se ‘politika zasniva na iznalaženju stranih i domaćih izdajnika’.

Iz Krivokapićevog kabineta ocjenjuju da Đukanović 'novim pokušajem zamjena teza i manipulacija' nastoji da homogenizuje one lakovjerne iz okruženja kojih je sve manje (Dejan Rakita / PIXSELL)
Iz Krivokapićevog kabineta ocjenjuju da Đukanović 'novim pokušajem zamjena teza i manipulacija' nastoji da homogenizuje one lakovjerne iz okruženja kojih je sve manje (Dejan Rakita / PIXSELL)

Iz kabineta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića poručili su predsjedniku Milu Ðukanoviću da su u toj zemlji jedino izvjesni predsjednički izbori i naglasili da njegova politika, za koju kažu da se zasniva na iznalaženju stranih i domaćih izdajnika, ne može da zamagli ličnu namjeru da spriječi Crnu Goru na putu pomirenja, piše Tanjug.

“Odbjegli vođa propalog puča na Cetinju, mora biti svjestan da njegova politika koja se samo zasniva na iznalaženju stranih i domaćih izdajnika, od hrvatskih, crnogorskih, albanskih, a sada srpskih, ne može zamagliti ličnu namjeru da spriječi Crnu Goru na putu pomirenja, ekonomskog progresa, oslobođenja zarobljenih institucija i integracije u Evropsku Uniju”, naveli su u saopštenju iz kabineta Krivokapića povodom intervjua Ðukanovića hrvatskom Jutarnjem listu, prenosi Tanjug.

‘Predsjednički izbori jedini izvjesni’

Ðukanović je u intervjuu rekao da su novi izbori sasvim realna opcija i da Crna Gora što prije mora da dobije nacionalno odgovornu vladu, a iz Krivokapićevog kabineta kažu da Ðukanović djelimično jeste u pravu.

“Pošto je u toku skupštinska procedura za njegovo razrješnje zbog prekoračenja nadležnosti i kršenja principa sekularnosti, predsjednički izbori su jedini koji su u ovom momentu izvjesni”, navode iz kabineta premijera.

Kako ocjenjuju, lider opozicionog DPS-a “novim pokušajem zamjena teza i manipulacija” nastoji da homogenizuje one lakovjerne iz okruženja kojih je sve manje.

“Nakon što mu je propao plan, da huškajući građane Crne Gore jedne na druge, te kršeći Ustav ugrozi multivjerski i multinacionalni koncept, ne odustaje od destruktivnog i suludog djelovanja, koja ga čvrsto pozicioniraju kao remetilačkog faktora”, napominju u kabinetu.

Đukanović: Ozbiljno napadnut građanski i sekularni karakter države

Ocjenjuju i da je Ðukanović svojim, kako navode, “proročkim govorom” početkom devedesetih, “dok je ratovao za mir, i progonio pristalice nezavisne Crne Gore”, najbolje opisao svoje današnje političko djelovanje.

“On je tada ono što danas zastupa nazivao bolesnim halucinacijama, u kojima se u dobroj mjeri tražio, a sve doskora i nalazio način za održanje na vlasti i skretanja narodne i političke pažnje sa sebe”, navode iz kabineta Krivokapića.

Zaključuju da je vrlo teško na ozbiljan način polemisati sa stavovima Ðukanovića, jer su, kako kažu, utemeljeni jednako koliko i konstatacija da ustoličenja na Cetinju neće biti.

Ðukanović tvrdi da su u Crnoj Gori ustoličenjem mitropolita Joanikija na Cetinju “ozbiljno napadnuti građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva” i za to optužuje Srbiju i Aleksandra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju. Razlog je po njemu jednostavan – “bez Crne Gore u ‘srpskom svetu’ projekt ‘velike Srbije’ zauvijek je mrtav”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO