Protestom zatražena istina i pravda o smrti Dženana i Davida

Muriz Memić, otac mladića Dženana, pozvao je na kraju protesta s kojeg su zatražena istina i pravda o smrti njegovog sina i smrti Davida Dragičevića, na “mirnu i dostojanstvenu šetnju”.

Na protestu su se okupili članovi porodica, prijatelji i aktivisti iz mnogih dijelova Bosne i Hercegovine (Anadolija)

Građani okupljeni na skupu podrške Dženanu Memiću i Davidu Dragičeviću stigli su na Trg Bosne i Hercegovine odakle su ponovo pozvali na odgovornost nadležnih u bh. i pravosuđu Kantona Sarajevo.

Šetnja od trga ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu do Trga BiH prošla je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Muriz Memić, otac mladića Dženana, pozvao je na kraju protesta s kojeg su zatražena istina i pravda o smrti njegovog sina, ali i smrti Davida Dragičevića, na “mirnu i dostojanstvenu šetnju” ulicama Sarajeva.

Zahtjevi sa protesta

Prethodno je pročitao i zahtjeve.

  • Otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku;
  • Prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od sedam dana;
  • Prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana;
  • Suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci;
  • Suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana.

Podrška porodicama

Prema neslužbenim procjenama, na protestu se okupilo više hiljada ljudi. Okupljeni na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, dali su podršku borbi porodica stradalih mladića.

“Hvala svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Malo mi je teško poslije svih ovih dešavanja, što narod pada u nesvijest, ali sabrat ću se. Uvijek mi je ta hitna u glavi, kada je trebala Dženanu. Svi znate, pet i po godina koliko se borimo. I evo na šta smo spremni – da dođete iz svih krajeva, da tražimo pravdu na ulici umjesto da to uradi država”, rekao je Muriz Memić.

Memić je kazao da je danas došlo 20 autobusa iz svih krajeva BiH.

“Svi ste došli u pravom smjeru, ali ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru. U tom autobusu su tužitelji, policajci, vještaci, doktori. Doći ćemo mi do ubica. Imamo i snage i pameti. Ali moraju da odu iz pravosuđa: Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Aida Topalović, Šejla Herić, Amina Rudić, Ćato Meris, Mladen Fuertuzla, Ivana Petkovic, Zdravko Knežević, Tihomir Jurko i drugi. Moraju da odu nečasni vještaci”, zatražio je Memić.

Očekuje otvaranje istrage za ubistvo

Zatim je rekao kako je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija “imala hiljadu prilika da se ispravi, da se vrati na pravi put”.

“Oni se igraju sa pravosuđem. Rekao sam da uvijek ima časnih policajaca, tužitelja i vještaka, ali oni moraju biti većina. Oni moraju osjetiti snagu ovog naroda. Oni moraju znati da smo se probudili. Ima li iko ovdje da vjeruje Sabini Sarajliji? Ima li iko ovdje da vjeruje VSTV-u? VSTV i postavlja i razrješava, i tužitelje i sudije”, rekao je.

Memić je kazao da je Tužilaštvo BiH na čelo sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić formiralo predmet, pokrenulo istragu i uskoro počinje suđenje.

“Očekujemo daljnju istragu. Ovih dana očekujemo otvaranje istrage za ubistvo. Ta priča će se završiti uskoro. Ali očekujemo da reaguje VSTV i da ostrani nečasne sudije i tužitelje iz pravosudnih institucija. Ovim bandiditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica. Njima treba čvrsta ruka. Ne mogu više sa nama raditi na ovakav način”, zaključio je.

Feraget: Ovo je korumpirana država

Okupljenima se na skupu obratio advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget.

“Nisam u stanju da ovu bitku izvedem do kraja, ali vodit ću je. Odluka Vrhovnog suda Federacije BiH je dokaz da je sve što sam govorio je istina, odluka Ustavnog suda BiH je dokaz da je istina ono što govorim. Našoj djeci treba novi put, novi snovi i samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država i ovo je trebalo biti završeno u roku od mjesec dana. Ovo je slučaj od kojeg su korumpirani policajci i tužioci napravili veleslučajeve”, poručio je Feraget.

“Tražimo ono što nam je zagarantovano Dejtonskim ustavom, kad se oduzem nečiji život država je dužna poduzeti sve. Dženan je ležao u krvi sat vremena dok su obavijestili hitnu”, poručio je Feraget.

Zatim se osvrnuo na detalje oba slučaja:

“Dženan je dovezen prekasno. Oni koji su bili s njim je gledao Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće nego su ga našli u potoku jer im se to uklapalo u scenario sa kriminalne konferencije. Tužioci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću, a zadesno utapanje u Banja Luci. Odluke sudova pokazuju da se radi o kriminalcima. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat, država je dužna da sprovede istragu ali ovdje fali država”.

‘Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo’

“Bitno je utvrditi odgovornost Dalide Burzić, Aide Topalović, Alene Kurspahić Nadarević i Seada Kreštalice i policajaca, ako tužilac zataška ubistvo vi ne vjerujete sistemu u kojem radi.

Mnogo je veća opasnost društvena kada tužilac zataškava ubistvo nego kada kriminalac nekoga ubije. Odgovor porodica Memić i Dragičević je dostojanstvo.

Mi ovdje imamo dokaze, zato oni šute. Ovo će promijeniti sistem i moramo do kraja istjerati. Ovo što se desilo u ova dva slučaja priliči Afganistanu, ne priliči BiH. Mi smo dovoljno pametni, da uredimo svoje probleme.

Poslao sam pismo visokom predstavniku, a Schmidt mi je odgovorio da trebamo raditi na uspostavljanju vladavine pravde. Vladavina prava je da se tužioci drže zakona”, kazao je Feraget.

Arijana Memić: ‘Sada svi govore o ubistvu Dženana Memića’

Okupljenima se obratila Arijana Memić, sestra stradalog Dženana.

Ona je podsjetila da se prije pet godina govorilo kako je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći. Samo je porodica govorila da se radilo o ubistvu.

“Sada svi – javnost, mediji, pa čak i institucije – govore o ubistvu Dženana Memića. Pet osoba je u zatvoru zbog ometanja istrage: Alisa Mutap Ramić, Zijo Mutap, Hasan Dupovac, Jospi Barić i Muamer Ožegović. Zar mislite da bi smo to postigli da je Muriz Memić šutio, da sam ja šutila, da smo svi mi šutili”, poručila je Arijana Memić.

Dragičević: Nadam se da su spremne ćelije za ubice

Putem video linka okupljenima se obratio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

U svom obraćanju, između ostalog je kazao kako danas nije u Sarajevu kako ne bi bio uhapšen.

“Konačno zajedno. Vrijeme je da Tužilaštvo kaže ko je ubio Dženana i Davida. Vrijeme je da vidimo na kojoj smo strani, a za mene je samo jedna strana – istine i pravde. Nadam se da su spremne ćelije za ubice”, poručio je Davor Dragičević.

Prije njega skupu se obratila i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

“Zašto sam ja danas ovdje i zašto se evo već tri godine borim za svoje dijete? Tri godine ponavljam: moga djeteta nema, ja ga vratiti ne mogu. I niko, nažalost. Mog sina ne mogu da zaboravim. Pogledajte koliko nas je ovdje”, poručila je Suzana Radanović i dodala:

“Dosta mi je da gledam djecu političara koji ne znaju šta će od obijesti, dok smo našoj djeci kupovali cipele na kredit. A oni enormno bogati, vozaju se privatnim avionima, jedna porodica drži po 30 firmi. To je isto i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Onda kažu da se narod boji izaći na ulice. Čega se boji? Šta mi mogu, ubili su mi dijete?”, rekla je.

Na kraju obraćanja Suzane Radanović puštena je pjesma “Klinac u getu” koju je napisao njen pokojni sin David Dragičević, a koja je postala nezvanična himna borbe porodica Memić i Dragičević za istinu.

Porodice tragaju za istinom

Prethodno su grupe građana, okupljene oko inicijativa “Pravda za Dženana” i “Pravda za Davida”, stigle na protest u Sarajevu.

Autobusi sa učesnicima protestnog okupljanja došli su iz više gradova kako bi ukazai na još uvijek nerasvijetljene uzroke smrti dvojice mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Dženanova porodica već 5,5 godina traga za istinom o smrti ovog mladića, a danas se održava 20.  protest po redu.

Uz porodicu Dženana Memić, godinama već pravdu traži i porodica Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke čije ubistvo također godinama nije riješeno.

Iznošene krupne optužbe

Nerazjašnjene okolnosti smrti dvojice mladića, Dženana Memića na Ilidži kod Sarajeva i Davida Dragičevića u Banjoj Luci, više od pet, odnosno tri godine kod građana bude nesigurnost i sumnje u pravosudni i policijski sistem u državi.

U oba slučaja iznošene su krupne optužbe na račun najviših dužnosnika, organizirani su protesti, a u “slučaju Memić” potvrđene su i optužnice, među ostalim, i protiv policajaca.

Međutim, uzroci smrti i eventualni počinitelji ni u jednom slučaju nisu službeno utvrđeni.

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

David Dragičević je nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Alise Ramić, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Oni su se na ročištu u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića iz Banje Luke, od tamošnjeg Okružnog javnog tužilaštva.

Tada su naveli kako je preuzet predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji se odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela”.

Izvor: Al Jazeera