Srbija će graditi memorijalni centar za žrtve Jasenovca, ali u BiH

Porfirije je istakao da je ‘svetilište’ prava riječ koja opisuje mjesto stradanja u Jasenovcu, navodeći da se pamćenje nikad neće pretvoriti u zlopamćenje.

Vučić je najavio da će biti uložen 'veliki novac', pri čemu će Srbija dati 80 posto, a ostatak bh. entitet Republika Srpska (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Porfirije dogovorili su na sastanku u petak da će u Donjoj Gradini, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, biti izgrađeno “svesrpsko svetilište”.

Trebao bi to biti memorijalni centar u znak sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac “i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda”, javlja Anadolija.

Vučić je istakao da Srbija i SPC čine to da “sećanje na srpsko ime i prezima ne bude zatrto” i naglasio da su se Porfirije i on tokom sastanka čuli i sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naveo je da će biti uložen “veliki novac”, pri čemu će Srbija dati 80 posto, a ostatak bosanskohercegovački entitet Republika Srpska.

‘Svetilište prava riječ koja opisuje Jasenovac’

Porfirije je istakao da je “reč svetilište prava koja opisuje mesto stradanja u Jasenovcu”, navodeći da se “pamćenje nikad neće pretvoriti u zlopamćenje”.

Dodao je i da se u tamošnjem srpskom manastiru “stalno uzdiže molitva za mir i dobro među ljudima”.

Srpski patrijarh je rekao da su se “oni koji su činili monstruozne zločine u Jasenovcu ispisali iz svakog naroda” i da “ne pripadaju ljudskom rodu”.

Izvor: Agencije

Povezane

Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mesta za sve, nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čoveka i naročito onoga koji ima nešto protiv nje, kaže srpski patrijarh.

Published On 06 Sep 2021
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO