Nakon požara u Tetovu ministar zdravstva ponudio ostavku

Venko Filipče je rekao kako ga je tragedija u bolnici pogodila te da, kao ljekar i minstar, ima integritet i da je zato iz moralnih razloga ponudio ostavku.

U požaru koji se dogodio u montažnom modularnom centru bolnice u Tetovu poginulo je 14 osoba (EPA)

Ministar zdravstva Sjeverne Makedonije Venko Filipče objavio je u petak navečer da je, kao moralni čin, podnio ostavku zbog požara u COVID centru bolnice u Tetovu, u kojem je poginulo 14 ljudi.

U online obraćanju je rekao kako ga je “tragedija u Tetovu mnogo pogodila, da, kao ljekar i minstar, ima integritet i da je zato iz moralnih razloga ponudio ostavku premijeru Sjeverne Makedonije“, prenosi Beta.

“Tragedija u Tetovu me mnogo pogodila, ali i mnogo žalim za poginulima. Suosjećam s njihovim porodicama. Nema riječi koje to mogu opisati, niti načina da se nadomjesti taj gubutak. Kao ljekar i ministar, imam integritet, zato sam danas iz moralnih razloga ponudio pisanu ostavku premijeru Zoranu Zaevu“, naveo je on.

Povodom zahtjeva u javnosti da podnese ostavku, ministar zdravstva je u četvrtak rekao kako će odluku o tome da li će podnijeti ostavku donijeti kada se završi istraga u COVID centru i da će na tome insistirati.

Tri osobe ranije podnijele ostavke

“U mnogo medija i među pojedincima ima poziva za ostavku. Dozvolite da kažem da od odgovornosti niti bježim, niti ću bježati, ali ću insisitrati na tome i čekaću da završi istraga“, rekao je tada Filipče.

Ostavke zbog nesreće u COVID centru prethodno su u petak poslije podne podnijeli zamjenik ministra zdravstva Ilir Hasani, direktor Kliničke bolnice u Tetovu Florin Besimi i ekonomski direktor te bolnice Artan Etemi.

Sva trojica su to objavila na Facebooku, objsašnjavajući kako su ostavke podnijeli iz moralnih razloga.

U požaru, koji se dogodio u srijedu navečer u montažnom modularnom centru bolnice u Tetovu, poginulo je 14 osoba, od kojih dvije, prema istrazi, nisu bile hospitalizirane, već članovi porodica pacijenata.

Izvor: Agencije