Mediji: Troje niških hakera se nisu javili policiji

Grupa programera iz Niša je optužena da se od 2011. godine bavila digitalnim prevarama na internetu te da su tako zaradili 70 miliona dolara.

Svi osumnjičeni imaju boravište u Nišu (AP)

Troje od deset niških hakera čije izručenje od Srbije zahtijevaju Sjedinjene Američke Države nisu su javili nadležnoj policijskoj stanici u Nišu, objavila je novinska agencija Tanjug, donoseći i imena osumnjičenih programera.

Oni se nisu javili nadležnoj policijskoj stanici u Nišu, na šta su bili obavezni, navodi ista agencija.

Advokat programera čije izručenje SAD traži od Srbije Milan Petrović rekao je Al Jazeeri da on ne može ni potvrditi ni demantovati ovu informaciju.

Petrović je rekao da su programeri imali obavezu da se javljaju policiji svakog ponedjeljka i četvrtka, ali da svaki od desetero programera individualno donosi odluku da li će ispoštovati sudsku naredbu ili ne.

Petrović je ranije za RSE rekao da je Evropski sud za ljudska prava dao rok Srbiji do 4. septembra da se izjasni o slučaju grupe deset programera iz Niša, koje SAD sumnjiči za digitalnu prevaru vrijednu više od 70 miliona dolara i traži njihovo izručenje, a potom će saopćiti svoj stav o tom slučaju.

Sud Strasbourgu traži pojašnjenje

On je rekao kako sud u Strasbourgu treba odlučiti i savjetovati treba li osumnjičene programere izručiti američkom pravosuđu ili im suditi u Srbiji.

Krajem jula 2020. godine grupa programera iz Niša je optužena da se od 2011. godine bavila digitalnim prevarama i sudjelovali u stvaranju, promociji i organiziranju najmanje 16 lažnih investicijskih platformi na internetu te da su tako zaradili 70 miliona dolara.

Svi osumnjičeni imaju boravište u Nišu.

Petrović i njegovi klijenti nadaju se da će Srbija, kao ravnopravni partner SAD-a kada je riječ o ugovoru o izručenju, zatražiti da se slučaj prepusti srbijanskom pravosuđu.

Oni navode da Srbija ima sud za visokotehnološki kriminal, koji “savršeno dobro radi” i moguće je da se optuženima sudi po svim mjerilima, poštujući njihova ljudska prava.

Izvor: Agencije