COVID dokumenti za ulazak i izlazak iz S. Makedonije

Od danas je potreban certifikat o imunizaciji, dokaz o nedavno preležanom COVID-u ili negativan test na taj virus za prelazak makedonske granice.

Dopunjena je i odluka o obaveznom kućnom karantinu od sedam dana ukoliko se na ulasku nema neki od „COVID dokumenata“ (EPA - Ilustracija)

Za ulazak u Sjevernu Makedoniju i izlazak iz ove države od danas je potreban certifikat o imunizaciji, dokaz o nedavno preležanom COVID-u ili negativan test na taj virus, prenosi agencija Beta.

Prema odluci Vlade u Skoplju, od 1. septembra svi punoljetni makedonski i strani državljani u Sjevernu Makedoniju mogu ući ili iz nje izaći ako na graničnom prelazu pokažu certifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom COVID-u 45 dana od dana ozdravljenja ili negativan PCR test star najviše 72 sata, odnosno brzi antigenski test star do 48 sati.

Prvobitnu odluku od 17. augusta da se neki od „COVID dokumenata“ obavezno mora pokazati za ulazak u Sjevernu Makedoniju, Vlada Zorana Zaeva je jučer dopunila time da su potrebni i za izlazak iz zemlje.

Sedmodnevni karantin

Dopunjena je i odluka o obaveznom kućnom karantinu od sedam dana ukoliko se na ulasku nema neki od „COVID dokumenata“, time da se karantin može skratiti na pet dana ako se u tom periodu priloži negativan PCR test.

„To važi i za makedonske i za strane državljane, s tim da troškove za izolaciju stranci snose sami“, navedeno je u saopćenju.

Izuzeci od obaveze posjedovanja COVID dokumenta su prvom odlukom bili svi vidovi grupnih i indivudualnih putovanja u tranzitu kroz Sjevernu Makedoniju, a sada su dodani makedonski državljani vozači teretnih vozila, kao i stranih teretnih vozila koji su u tranzitu.

Avionskim posadama je umjesto pet sati kako je prvo bilo najavljeno, dozvoljen duži tranzitni boravak zbog prirode njihovog posla.

Izvor: Agencije