Zemljotres uznemirio stanovnike Banje Luke

Prvi potres bio je jačine 3,3 stepena po Richterovoj ljestvici, a drugi je dosegao 4,1 stepen po Richteru.

Banju Luku je 27. oktobra 1969. godine pogodio zemljotres 6,6 Richtera, što je najjači zemljotres ikada zabilježen u Bosni i Hercegovini (Dejan Rakita/PIXSELL)

Dva zemljotresa pogodila su Banju Luku na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, u nedjelju nešto iza 23 sata, što je uznemirilo građane.

Kako javlja Evropski seizmoloiški centar (EMSC) prvi potres je bio jačine 3,3 stepena po Richterovoj ljestvici, a epicentar je bio 13 kilometara sjeveroistočno od centra grada. Drugi zemljotres dosegao je 4,1 stepen po Richteru.

Još uvijek nije poznato da li je bilo povrijeđenih, i da li je pričinjena materijalna šteta na objektima.

Taj grad je 27. oktobra 1969. godine pogodio zemljotres 6,6 Richtera, što je najjači zemljotres ikada zabilježen u Bosni i Hercegovini.

Tada je 15 osoba izgubilo život, hiljadu ljudi su bili teže i lakše ozlijeđeni.

Materijalna šteta bila je ogromna. Potpuno je uništeno blizu 86 hiljada stanova, a velika oštećenja nanijeta su školskim, kulturnim, zdravstvenim i društvenim objektima javne uprave administracije.

Sličan zemljotres prošle je godine pogodio stotinjak kilometara Sisačko-moslavačku županiju u susjednoj Hrvatskoj. Jačine 6,2 stepena po Richteru,  29. decembra 2020. godine, zemljotres je usmrtio sedam osoba dok se šteta na objektima procjenjuje na oko pet milijardi eura.

Izvor: Agencije