Komšić: Ne postoji osnov da BiH pokrene postupak protiv generala HV-a

Ako postoji takvo krivično djelo ono nije počinjeno niti na teritoriji BiH niti nad državljanima BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Za slučaj 'Bljesak' može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Hrvatske, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nazvao je neosnovanim optužnice protiv generala Hrvatske vojske, koje je pokrenulo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Po, mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji niti jedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke“, rekao je Komšić u ponedjeljak. „Jer, i ako, postoji takvo krivično djelo ono nije počinjeno niti na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske”.

Komšić je dodao da stvari, međutim, mogu stajati potpuno suprotno, „ako je riječ o operacijama Maestral ili Južni potez“.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske ranije je potvrdilo da je primilo dokument iz Bosne i Hercegovine kojim se od Hrvatske traži da preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, zbog sumnje da su počinili ratne zločine u akciji Bljesak.

U toj vojno-policijskoj akciji u maju 1995. hrvatske su snage oslobodile zapadnu Slavoniju koju su četiri godine držali pobunjeni lokalni Srbi.

O slučaju će odlučivati DORH

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenijeli su u subotu hrvatski mediji, piše Hina.

Ministarstvo pravosuđa i uprave najavilo je da će predmete proslijediti državnom odvjetništvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da se radi o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne generale. Hrvatski premijer Andrej Plenković također je negodovao zbog optužnice, kazavši da „nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja“.

“Što se nas tiče, Bljesak i Oluja su vojno-redarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera i koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija“, rekao je. “To su operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO