Desničari prekinuli promociju knjige Svetislava Basare

Incident se završio bez ozbiljnih fizičkih posljedica, a Basara je napustio književno veče organizovano u Aranđelovcu.

Predstavljanje knjige 'Kontraendorfin' Svetislava Basare spriječili su predstavnici pokreta 'Zavetnici' (Al Jazeera)

Građanski demokratski forum (GDF) saopćio je, povodom prekinute promocije knjige Kontraendorfin pisca Svetislava Basare u Aranđelovcu, da je Srbija posljednje mjesto u Evropi u kojem se sprovodi “batinaška cenzura”.

Predstavljanje knjige Kontraendorfin Svetislava Basare, koja je dobila NIN-ovu nagradu, spriječili su u petak upadom na književno veče u Aranđelovcu predstavnici pokreta “Zavetnici”, prenosi FoNet, pozivajući se na portal Nova.rs.

Incident se završio bez ozbiljnih fizičkih posljedica, a Basara je napustio književno veče, organizovano u okviru programa Mermer i zvuci.

“Pozivamo demokratsku javnost da se ujedini i mobiliše kako bismo se branili od napada ‘Vučićevih fašističkih grupa sa kojima ispija vino i kroji sudbinu Bosne i Hercegovine, a koji nesmetano divljaju po Srbiji’, navodi se u saopćenju GDF-a.

Basara je član Vijeća GDF-a.

‘Najbrutalnija batinaška cenzura’

Dodaje se da “nakon što su Vučićevi fašistoidni mediji vodili protiv Basarine knjige”, sada su i “ulične bande” počele da sprovode svoju “književnu politiku”.

“Srbija je poslednje mesto u Evropi, uz Lukašenkovu Belorusiju i Dodikovu paradržavicu, u kojem nema elementarnih sloboda i gde režim preko svojih neofašističkih bandi sprovodi najbrutalniju batinašku cenzuru”, navodi se u saopćenju.

GDF očekuje od malobrojnih demokratskih snaga u zemlji i naših partnera na Zapadu da se najoštrije suprotstave batinaškoj i ultradesničarskoj “pendrek-demokratiji” u Srbiji.

“Borićemo se za slobodu javne reči na svakom mestu gde je ona ugrožena”, ističe se u saopćenju.

Izvor: Agencije